Lääkärit: Länsi-Pohjan alueella vakava uhka koronaepidemian uudesta leviämisestä – taustalla ostosmatkoja Ruotsin puolelle

Tartuntaketjujen selvittelyssä on ilmennyt, että useamman taustalla on ostosmatka Ruotsin puolelle. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Lähes viisikymmentä ihmistä on altistunut koronavirustartunnalle lyhyen ajan sisällä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella, alueen johtavat lääkärit tiedottivat perjantaina.

Varmistettuja tartuntoja on viimeisen kahden viikon ajalta vain muutamia, mutta nämä henkilöt ovat ehtineet altistaa kymmeniä muita. Tartuntaketjujen selvittelyssä on ilmennyt, että useamman taustalla on ostosmatka Ruotsin puolelle.

Tiedotteessaan usean kunnan johtavat lääkärit moittivat sitä, etteivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Lapin sairaanhoitopiiri ole pitäneet rajamatkailun rajoittamista merkittävänä alueen koronaepidemian torjunnassa.

Lääkärit suosittelevat painokkaasti, että kaikki pistäytymiset Ruotsiin tulisi lopettaa, kunnes epidemia rauhoittuu sielläkin.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi kannanottoa tiedotustilaisuudessaan perjantaina, eikä sulkenut pois uusia rajoituksia.

– Jos terveysviranomaiset katsovat, että tilanne siellä on näin paha, ja saamme THL:ltä ja sosiaali- ja terveysministeriöltä tällaista viestiä, niin sitten totta kai tehdään hallituksessa yhdessä harkintaa. Mietitään pitääkö jonkinlaisia rajoituksia mahdollisesti ottaa käyttöön enemmän.

Uusia tartuntoja 19, kuolemia yksi

THL kertoi perjantaina, että Suomessa todettiin viimeisen vuorokauden aikana 19 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on todettu nyt 7 191.

Suomessa on THL:n mukaan todettu myös yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema. Kuolemia on raportoitu nyt yhteensä 328. Sairaalahoidossa on 24 potilasta, joista yksi tehohoidossa.

Sairaanhoitopiirit raportoivat toistaiseksi tautiin liittyvien kuolemien määrän sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Testattujen koronavirusnäytteiden kokonaismäärä on laskenut 500 näytteellä. THL:n mukaan luvut ovat tarkentuneet, kun testejä tekevät kliinisen mikrobiologian laboratoriot ovat tarkistaneet testausmääriä takautuvasti. Yhteensä koronaviruksen varalta testattuja näytteitä on noin 237 500.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 7. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 8. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 9. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 10. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 11. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 12. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta
 13. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 14. Kuka varasti lohjalaiskoulujen jumppakärryn? ­­ ­– Kuomullinen peräkärry vietiin Tennarin parkkipaikalta kolme viikkoa sitten. Voimisteluvälineet ovat yhä kadoksissa.
 15. Kirjoittajavieras Pirjo-Leena Forsström: Laatua – vaadimmeko sitä?

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.