Sähkösavukkeiden elintarvikemakutiivisteiden myyntikielto hämmentää – myyjien mielestä kielto ei ole voimassa, ministeriön mielestä on

Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Sähkösavukkeiden elintarvikemakutiivisteiden myyntikielto herättää eriäviä näkemyksiä kauppiaissa ja viranomaisissa.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi keskiviikkona sähkösavukkeiden erikoisliikkeen elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon, koska työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ei ollut noudattanut EU:n ilmoitusmenettelyä tupakkalain säätämisen yhteydessä.

Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita. Tämä sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin, vaan kyseessä on kansallinen lisärajoitus. EU-jäsenvaltioiden on annettava Euroopan komissiolle ilmoitus kansallisista lisärajoituksista ennen niiden hyväksymistä. Ilmoituspäivästä alkaa kolmen kuukauden odotusaika, jolloin komissio ja muut jäsenvaltiot voivat kommentoida ehdotusta.

TEM ilmoitti kuitenkin heti keskiviikkona, että tupakkalain lopullinen säädösteksti lähetettiin komissiolle samana päivänä, kun KHO antoi ratkaisunsa. TEMin mukaan laki siis on kunnossa ja voimassa.

Sähkösavukekauppiaat kiistävät kiellon

Suomen Sähkösavukekauppiaat ry:n puheenjohtaja Petri Mäntysalo epäilee ilmoituksen ripeää aikataulua.

– En usko, että ikään kuin neljä vuotta myöhässä ilmoituksen jättäminen olisi ihan yksinkertainen asia. Laki on asetettu voimaan jo heinäkuun ensimmäisestä päivästä 2017 lähtien, vaikkei olekaan ihan noudatettu direktiivimääräyksiä.

Mäntysalon mukaan elintarvikemakutiivisteitä on ollut sähkösavukekaupoissa myynnissä myös tämän jälkeen.

– Kyllä käsittääkseni suurimmassa osassa liikkeitä nesteet ovat olleet koko ajan myynnissä, ja varmasti edelleenkin ovat. Myyntikielto ei ole ollut voimassa, kun tämä asian käsittely hallinto-oikeuksissa on kestänyt pahimmillaan jo yli kaksi vuotta.

Valvira on ulkoistanut tupakkalain noudattamisen tarkastustoiminnan kunnille, ja valvonnassa on Mäntysalon mukaan paikkakuntakohtaisia eroja. Hallinto-oikeuksissa on edelleen eri paikkakunnilla käsiteltävänä noin kymmenkunta sähkösavukekauppiaiden valitusta elintarvikearomien myyntikiellosta.

– Nyt tilanne on se, että kaikki kieltopäätökset on tehty sinä aikana, kun laki ei ole ollut voimassa. Kaiken järjen mukaan hallinto-oikeudet ovat odottaneet korkeimman hallinto-oikeuden tulkintaa, ja kumoavat nämä myyntikiellot.

Mäntysalo toteaa, että sähkösavukekauppiaiden näkemyksen mukaan lakia ei ole saatettu voimaan asiaankuuluvalla tavalla.

– Mitään luotettavaa selvitystä siitä, että laki olisi tämän viikon aikana jollain taikakeinolla saatu voimaan, ei ole. Meidän käsityksemme mukaan myyntikielto ei siis ole voimassa, Mäntysalo toteaa.

TEM: Luonnossäädös lähetettiin, vain lopullinen säädös uup ui

Hallitusneuvos Liisa Huhtala TEMistä kertoo, että tupakkalain luonnossäädöksestä oli tehty ilmoitus komissiolle elokuussa 2015, kun tupakkalakia valmisteltiin. Ilmoitukseen liittyvä odotusaika päättyi marraskuussa 2015.

– Sen jälkeen kansallinen eduskuntakäsittely ja kaikki muu käytiin asianmukaisesti, kuten prosessiin kuuluukin. Ainoa asia, joka tästä notifioinnista oli jäänyt uupumaan, oli lopullisen tekstin liittäminen järjestelemään, ja se on nyt tehty.

Huhtalan mukaan ilmoituksen odotusaika koskee nimenomaan lain luonnossäädöstä.

– Koska järjestelmän tavoitteena on ennaltaehkäistä kaupan esteitä, notifiointi tehdään siinä vaiheessa, kun laista on vasta säädösluonnos. Odotusaika on sitä varten, jos joku toinen jäsenvaltio tai komissio tekee huomautuksia siihen liittyen ja katsoo, että tästä olisi mahdollisesti muodostumassa kaupan este. Myös jäsenvaltio on velvollinen huomioimaan mahdollisuuksien mukaan ne huomiot ennen kuin kansallinen lainsäädäntöprosessi viedään loppuun.

Huhtalan mukaan näin oli toimittu tässäkin tilanteessa. Huhtala kertoo, että TEM hallinnoi ilmoitusmenettelyjärjestelmää. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastaa tupakkalain valmistelusta ja direktiivin velvoitteiden noudattamisesta.

– Ainoa menettelypuute oli, että lopullista säädöstekstiä ei ollut toimitettu.

Huhtala ei halua ottaa kantaa siihen, että sähkötupakkakauppiaat ovat kiellosta eri mieltä.

– Meidän näkemyksemme mukaan prosessi on nyt saatettu loppuun, ja siinä mielessä tällä ei ole vaikutusta lain voimassaoloon. Kyllä meidän näkemyksemme mukaan tämä laki on ihan normaalisti voimassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 3. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 4. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 5. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 6. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 7. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 8. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 9. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 10. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 11. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 12. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 15. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.