KORJATTU 13.6. JUTTU /// Lapissa odotetaan Norjan rajan aukeamista ja ollaan toiveikkaalla mielellä – "Korona ei ole maailmanloppu"

Ivalosta varataan majoitus tavallisesti vain muutaman tunnin varoitusajalla. Tarmo Lehtosalo / LEHTIKUVA

STT

Koronavirus oli Lapin-matkailulle valtava sokki. Nyt matkailusektori jo uskoo siihen, että suomalaiset suuntaavat pohjoiseen kesäloman viettoon.

Yksi ratkaiseva tekijä tälle saattaa olla Norjan rajan aukeaminen. Suomen hallitus päätti torstaina, että sisärajavalvonta poistuu Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta maanantaista alkaen. Myös Norja sallii suomalaisten matkailun maahan maanantaista lähtien.

Rajan avautuminen voi houkuttaa kotimaisia matkailijoita pohjoiseen.

– Suomalaiset ajelevat kesällä Lapin kautta Norjaan, sanoo Sodankylän matkailukoordinaattori Marjo Harjula.

Kesämatkailun luonne eroaa talvimatkailusta, ja samoin suomalaisten tapa lomailla Lapissa eroaa ulkomaisten turistien tyylistä. Suomalaiset tyypillisesti autoilevat Lapin läpi eivätkä juuri käytä ohjelmapalveluja.

Kesämatkailun suosio on kasvanut

Vielä muutama vuosi sitten matkailuala toivoi parempaa brändäämistä Lapin kesämatkailulle. Viime vuonna esimerkiksi Ylläksen kesäsesonki otti huiman kasvupyrähdyksen.

Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkala sanoo, että oli koronaa tai ei, odotukset kesäsesongin kasvulle ovat kovat. Metsähallitus tekee parhaillaan suuria investointeja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, eikä yksi koronakevät tee näitä ponnisteluja Tikkalan mukaan turhiksi.

Norjan rajojen aukeamista odotetaan Rovaniemellä saakka, noin 500 kilometrin päässä rajasta. Kotimaisten turistien käynnit ovat Rovaniemelläkin nousussa. Kesällä suomalaisten turistien osuus on noin puolet, talvella vain noin viidennes kävijöistä.

Rovaniemen kaupungin elinkeinoihin liittyvästä kehittämistyöstä vastaava Tuula Rintala-Gardin kertoo, että napapiirilläkin uskotaan kesämatkailun nousevan myös jatkossa.

Tulokset nähdään ensi keväänä

Muuallakin kuin Pallas-Yllästunturilla investoidaan. Hotelli Kultahippu Ivalossa on remontissa. Muutama vuosi sitten hotellia laajennettiin, ja nyt 90-luvulla rakennetut huoneet uusitaan kokonaan. Toimitusjohtaja Ismo Mäkinen kertoo, että hanke budjetoitiin jo aiemmin. Nyt töitä on hyvä tehdä, kun remontointi ei häiritse asiakkaita.

– Korona ei ole maailmanloppu, hän sanoo.

Tulevasta kesästä on vaikea sanoa vielä mitään, sillä Ivalosta majoitus varataan tavallisesti vain muutaman tunnin varoitusajalla. Kielteisimpänä asiana tilanteessa Mäkinen näkee sen, että lentoliikenne Ivaloon alkaa näillä näkymin vasta elokuussa. Hän odottaa ennen kaikkea ensi kevättä.

– Silloin nähdään, miten korona on runnellut aasialaisten perinteisiä matkailukohteita, kuten Italiaa ja Espanjaa.

Voi olla, että Suomen Lapista tulee entistä houkuttelevampi kohde aasialaisturisteille.

Mäkinen sanoo myös, että kriisiä seuraa aina jälleenrakennus.

– Ne, jotka pärjäsivät hyvin jo ennen kriisiä, pärjäävät sen jälkeen todennäköisesti vielä paremmin.

Mäkinen uskoo, että korona auttaa myös suomalaisturisteja nauttimaan sellaisesta kesämatkailusta, jossa on tarjolla esimerkiksi erilaista ohjelmaa.

Lapin-matkailu ollut pitkään kansainvälistä

Matkailu on ollut Lapin pääelinkeino pitkään, mutta sen muoto on muuttunut läpi historian.

1900-luvun alussa Lapissa matkailtiin luksustyyliin maineikkaiden arkkitehtien suunnittelemissa hotelleissa. 1960-luvulla hiihtomatkailun suosio kasvoi, ja massaturismin aikakausi alkoi. Lappiin nousi monia kaupunkimaisia hiihtokeskuksia.

Yritykset rakensivat Inarin kuntaan kuuluvalle Saariselälle valtavia hiihtomajoja, joissa pidettiin alkoholinhuuruisia seminaareja. Muun muassa presidentti Urho Kekkonen vieraili Saariselälle rakennetussa liki 800 neliön kelolinnassa.

2000-luvulla seminaarimatkailu väheni, ja kelopalatsit jäivät vähälle käytölle. Nyt monet niistä on myyty ja muutettu hotelleiksi, Kekkosen käyttämä kelolinna mukaan luettuna.

Jonkin aikaa venäläiset olivat merkittävä matkailijaryhmä. Kun heidän ostovoimansa väheni, tulivat aasialaiset. Aasialaistenkaan katoaminen ei pelottanut lappilaisia matkailuyrittäjiä vielä tammi–helmikuun vaihteessa, kun Kiina määräsi ryhmämatkat lopetettaviksi. Tunnelma muuttui maaliskuussa, kun koronavirus aiheutti maailmanlaajuisen pandemian.

Eteläsuomalaisia turisteja ei enää pelätä

Keväällä suomalaiset suuntasivat joukolla Lappiin. Muun muassa Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine vetosi Twitterissä kansalaisiin, että nämä eivät toisi tautia pohjoiseen ja kuormittaisi siten lappilaista terveydenhuoltoa.

Nyt eteläsuomalaisia turisteja ei enää pelätä.

– Ilmapiiri on sellainen, että tervetuloa, rajoitukset huomioiden, Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkala sanoo.

....

Korjattu aiemmin lähetettyä uutista 27.6. klo 10.07: Toisin kuin STT:n 13.6. lähetetyssä jutussa Lapin kesämatkailusta kerrottiin, Urho Kekkonen ei omistanut 800 neliömetrin kelolinnaa Saariselällä, vaan vieraili siellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 9. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.