Yhdysvallat kiistää Trumpin tienneen Venäjän väitetyistä tappopalkkioista Afganistanissa – Venäjän kerrotaan maksaneen Talebaniin yhdistetyille sisseille palkkioita, jotta nämä tappaisivat yhdysvaltalaissotilaita

New York Timesin mukaan Venäjä on tarjonnut Afganistanissa sisseille palkkioita yhdysvaltalaissotilaiden tappamisesta. Kuvassa yhdysvaltalaissotilaita Talebanin tekemän itsemurhaiskun jälkeen vuonna 2017. AFP / LEHTIKUVA

STT

Valkoinen talo kielsi lauantaina, että Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille olisi kerrottu aiemmin keväällä siitä, että Venäjä olisi mahdollisesti tarjonnut tappopalkkioita sisseille Afganistanissa.

Tapporahoista kertoi alkujaan perjantaina New York Times . Yhdysvaltalaislehden mukaan Venäjä on tarjonnut Afganistanissa Taleban-liikkeeseen yhdistetyille aseistautuneille ryhmittymille salaisia palkkioita, jos sissitaistelijat onnistuvat tappamaan yhdysvaltalaissotilaita.

Palkkioiden on väitetty toimineen kannustimina, jotta sissit kohdistaisivat iskujaan Yhdysvaltain joukkoihin. Samaan aikaan Trumpin on ollut määrä vetää Yhdysvaltain joukot Afganistanista ja saada vihdoin päätös pitkälle konfliktille.

New York Times viittasi jutussaan nimeämättä jääneisiin viranomaislähteisiin, joiden mukaan Trumpille olisi kerrottu tiedustelulöydöksistä maaliskuussa. Lähteiden mukaan Trump ei olisi kuitenkaan päättänyt, miten reagoida asiaan.

Trumpin tiedottajan Kayleigh McEnanyn mukaan presidenttiä tai varapresidenttiä ei ollut kumpaakaan briiffattu väitettyihin tappopalkkioihin liittyvistä tiedustelutiedoista.

"On hullu ajatus, ettei Trumpille olisi kerrottu asiasta"

McEnanyn mukaan hänen lausuntonsa ottaa kantaa New York Timesin jutun epätarkkuuteen, ei niinkään väitettyyn tiedustelumateriaaliin. Valkoinen talo ei siis kiistänyt tappopalkkioita, vaan sen, että presidentille olisi kerrottu niistä.

Presidentti Barack Obamaa kansallisissa turvallisuusasioissa avustanut Ben Rhodes kummeksui McEnanyn väitettä siitä, että Trump olisi ollut tietämätön tapporahoista,

– Ajatus siitä, ettei Trumpille olisi kerrottu Venäjän luvanneen tappopalkkioita yhdysvaltalaisjoukoista on jopa hullumpi kuin se, että hänelle olisi kerrottu ja hän ei tehnyt sille mitään, Rhodes kirjoitti lauantaina Twitterissä.

– Trumpin väki ehkä kuvittelee suojelevansa Trumpia sanomalla, ettei hän tiennyt, mutta se on jopa pahempi asia.

Myös Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja John Ratcliffe oli kertonut myöhään lauantaina paikallista aikaa Twitterissä vahvistavansa omalta osaltaan, ettei Trumpia ole briiffattu asiasta.

Ratcliffe kertoo varmistaneensa, ettei presidentille tai varapresidentille ollut koskaan kerrottu mistään asiaan liittyvistä tiedustelutiedoista, vaikka New York Timesin jutussa niin väitetään tehdyn.

– Tätä asiaa aiemmin tänään käsitellyt Valkoisen talon lausunto, joka kiisti tämänkaltaisen briiffauksen tapahtuneen, oli paikkansapitävä. New York Timesin raportointi ja kaikki muut myöhemmät uutisraportit tällaisesta briiffauksesta ovat virheellisiä, Ratcliffe sanoi tviitissä.

Taleban on kiistänyt väitteet, Venäjä julisti valeuutisiksi

Ääriliike Taleban on kiistänyt lehden julkaisemat tiedot. Se painotti olevansa sitoutunut rauhansopimukseen, jonka se allekirjoitti Yhdysvaltain kanssa helmikuussa. Tuolloin osapuolet sopivat muun muassa siitä, että kaikki ulkomaiset joukot vedettäisiin pois Afganistanista ensi vuoteen mennessä.

Liikkeen mukaan valtaosa yhdysvaltalaisjoukkojen kuolemista liittyy kotitekoisiin räjähteisiin.

Taleban myös painotti tiedotteessa, ettei ole velkaa yhdellekään tiedusteluelimelle tai vieraalle vallalle. Talebanin on uskottu saaneen vuosikausien ajan tukea Pakistanin tiedustelupalvelulta.

Taleban kiisti lausunnossaan Yhdysvaltain aiemmat syytteet, joiden mukaan se olisi saanut aseita Venäjältä. Talebanin mukaan se on käyttänyt vain niitä aseita ja työkaluja, jotka ovat olleet jo Afganistanissa tai joita se on ottanut haltuunsa vastustajiltaan taisteluiden myötä.

Myös Venäjä on kiistänyt tapporahaväitteet. Venäjän Washingtonissa sijaitseva suurlähetystö tviittasi New York Timesin jutun "perättömien ja nimettömien syytösten" johtaneen siihen, että Venäjän Washingtonin ja Lontoon suurlähetystöjen työntekijöiden henkeä on uhattu.

– Lopettakaa hengen uhkaamiseen yllyttävien #valeuutisten tuottaminen @nytimes, suurlähetystö lisäsi myöhemmässä tviitissään .

Venäjällä ongelmallinen historia Afganistanissa

Venäjällä on ongelmallinen historia Afganistanissa. Viimeisinä vuosinaan Neuvostoliitto oli jumiutunut sotimaan maassa, jossa se taisteli islamistisissejä vastaan. Tuolloin sissejä tuki Yhdysvallat

New York Timesin mukaan on olemassa erilaisia teorioita siitä, miksi Venäjä olisi tukenut Talebanin iskuja. Yksi näistä on halu pitää Yhdysvallat kiinni kuormittavassa sodassaan.

Lehden mukaan Venäjä saattaa myös haluta kostaa Yhdysvalloille, koska se on tappanut venäläisiä palkkasotilaita Syyriassa. Venäjän hallinto tulee Syyriassa presidentti Bashar al-Assadia.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. St. Honoré täyttää 35 vuotta: Musiikkiklubi esiintyy keskiviikkona paikan päällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.