Osa suomalaisista syö liikaa ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä – kaikki eivät vieläkään tunne riskejä

Parasetamolia sisältävien särkylääkkeiden kulutus on jatkuvassa nousussa. OLIVIA RANTA / LEHTIKUVA

STT

Osa suomalaisista syö ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä liikaa eli välittämättä pakkausselosteissa määritellyn turvallisen käytön rajoista. Kaikki eivät vieläkään tunne liialliseen käyttöön liittyviä riskejä, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ylilääkäri Maria Paile-Hyvärinen.

– Lääkettä, jonka saa ilman reseptiä, pidetään vaarattomampana kuin reseptilääkettä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Itsehoidossa käytetään pitkälti samoja kipulääkkeitä kuin mitä lääkärit määräävät ja monesti myös vastaavin annoksin. Oleellinen ero turvallisuuden kannalta on käyttöaika.

Paile-Hyvärisen mukaan itsehoitokipulääkkeitä saatetaan käyttää pitkäaikaisesti, vaikka ne on tarkoitettu vain tilapäisiin kipu- ja kuumetiloihin. Riskinä on, että taustalla mahdollisesti olevan sairauden diagnoosi ja muu tarpeellinen hoito voivat viivästyä ja vaarantua. Pitkäaikaiskäytössä myös lääkkeen soveltuvuuden arviointi nousee yhä tärkeämmäksi.

Parasetamolin kulutus nousussa

Särkylääkkeiden käyttö on Suomessa yleistä. Etenkin ibuprofeenia sisältäviä tulehduskipulääkkeitä käytetään paljon, Paile-Hyvärinen kertoo.

Parasetamolia sisältävien särkylääkkeiden kulutus on jatkuvassa nousussa. Muiden kipulääkkeiden suosio on laskusuunnassa.

– Tässä on todennäköisesti taustalla se, että parasetamolia suositellaan yleensä ensisijaiseksi kipulääkkeeksi lievissä tapauksissa sen yleisen turvallisuuden vuoksi. Saattaa myös olla, että tulehduskipulääkkeisiin liittyvät haitat alkavat olla paremmin suomalaisten tiedossa, Paile-Hyvärinen sanoo.

Apteekkariliiton farmaseutin Taru Vanhalan mukaan kovassa säryssä apua saatetaan hakea kahdesta eri paketista paremman kivunlievityksen toivossa. Joskus näin tapahtuukin. Kun tulehduskipulääke ibuprofeenin kanssa otetaan eri mekanismilla vaikuttavaa parasetamolia, saadaan toisinaan tehokkaampi kivunlievitys.

Jos sen sijaan otetaan kahta tulehduskipulääkettä samanaikaisesti, kivunlievitys ei voimistu, mutta haittavaikutukset lisääntyvät.

Parasetamoli aiheuttaa maksavaurioita jo pienilläkin liika-annoksilla

Vanhalan mukaan tulehduskipulääkkeiden eli esimerkiksi ibuprofeenin, ketoprofeenin ja asetyylisalisyylihapon liiallinen käyttö aiheuttaa helposti erilaisia ruoansulatuskanavan vaivoja. Lääkkeet ohentavat limakalvoja, mikä johtaa haavaumiin ja syöpymiin mahassa ja suolistossa.

– Pienet vauriot korjaantuvat itsestään, mutta pahimmillaan pitkäaikainen käyttö voi johtaa esimerkiksi mahahaavaan, Vanhala huomauttaa.

Paile-Hyvärisen mukaan vakavampia tulehduskipulääkkeiden aiheuttamia haittoja ovat myös sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin oireiden paheneminen. Joskus erityisesti kuivumisen yhteydessä seurauksena voi olla myös munuaisten vajaatoimintaa.

Vaikka vatsaystävällisempää parasetamolia pidetään yleisesti turvallisempana, sen liiallisen käytön seuraukset ovat Vanhalan mukaan yleensä vakavampia. Parasetamoli aiheuttaa maksavaurioita jo pienilläkin liika-annoksilla.

Paile-Hyvärinen kertoo, että parasetamolin riskit korostuvat etenkin pienikokoisilla aikuisilla ja alkoholin suurkuluttajilla.

Ongelmia voi aiheuttaa myös useiden samansuuntaisesti vaikuttavien lääkkeiden käyttö.

– Esimerkiksi mahahaavan riski nousee, jos särkylääkkeiden kanssa käyttää samanaikaisesti verenohennuslääkkeitä, kortisonivalmisteita tai masennuslääkkeitä.

Reseptilääkkeisiin liittyy yleensä suurempi kunnioitus

Vain reseptillä saatavien kipulääkkeiden ohjeita ja suosituksia noudatetaan useimmiten. Sen sijaan tutut, myös ilman reseptiä saatavilla olevat kipulääkkeet nähdään lääkärin määrääminäkin harmittomampina, Paile-Hyvärinen kertoo.

– Reseptilääkkeisiin liittyy kuitenkin yleisesti ottaen suurempi kunnioitus kuin ilman reseptivapaisiin itsehoitolääkkeisiin.

Paile-Hyvärisen mukaan vain reseptillä saatavilla tulehduskipulääkkeillä on pitkälti samoja haittavaikutuksia kuin itsehoidossa käytetyillä valmisteilla. Yhdistelmävalmisteisiin, hermokipulääkkeisiin ja opiaatteihin sen sijaan liittyy aivan erilaisia haittavaikutuksia, minkä vuoksi ne ovat vain reseptillä saatavilla. Hyöty- ja haittasuhteen arviointiin tarvitaan lääkärin apua.

Herkästi riippuvuutta aiheuttavia opioideja määrätään Suomessa ensisijaisesti syöpäkipuihin ja muihin koviin kipuihin, joihin ei ole saatu riittävää lievitystä muilla keinoilla. Opioidien käyttö on Suomessa selvästi vähentynyt jo kymmenen vuoden ajan.

Vanhalan mukaan reseptillä saatavien kipulääkkeiden käyttö yleistyy iän myötä. Satunnaisia kuureja syövät kaikenikäiset, mutta iän ja sairauksien lisääntyessä lisääntyvät yleensä myös krooniset kivut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Lohjalla Valtatie 25:llä – onnettomuuden syy tuntematon
 2. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 3. Tarinoita ystävyydestä ja yhteistyöstä: Sweet Sixteen -kilpailu käynnistyy Lohjalla
 4. Lohjalla opettajat pääsevät aloittamaan lukuvuoden oppilaiden kanssa selkeillä ohjeistuksilla – "Meillä on luottavainen tunnelma"
 5. Ulla Härmä haluaisi jatkaa Villa Haikarin vuokrasopimusta – kaupunginhallitus päättää asiasta luultavasti jo elokuun lopussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Saksalaistähti Özil aikoo jatkaa Arsenalissa ensi kesään asti – "Kukaan muu kuin minä ei päätä, milloin lähden seurasta"
 8. Janne Känkänen jatkaa Huoltovarmuuskeskuksen johdossa – nousi maskisotkun vuoksi eronneen edeltäjän tilalle huhtikuussa
 9. Meyer Turku irtisanoo 166 henkilöä – "Koronakriisi on muuttanut markkinoita dramaattisesti"
 10. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 11. Maailman suurin matkanjärjestäjä TUI syöksyi syvälle koronan takia
 12. Muoti-ilmaisu "jonkin osalta" on antavinaan puhujan sanoille painoa – Kielitoimiston sanakirjan toimittaja kertoo, miksi sitä kannattaa välttää
 13. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 14. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 15. Keskusta järjestää puoluekokouksensa hajautetusti – Oulu keskuspaikkana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 2. Lohjalla tehtiin maanantaina yli 160 koronatestiä – tulosten saamiseen voi mennä tällä hetkellä jopa neljä päivää
 3. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 4. Moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Lohjalla Valtatie 25:llä – onnettomuuden syy tuntematon
 5. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 6. Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"
 7. Monsteriukko söi Lohjan mahdottomana pidetyn hampurilaisen ja otti jälkkäriksi pirtelön – "Vaikein haaste ikinä"
 8. Juha-Pekka Lehmus: "Olen asiajohtaja - lohjalaiset, tulkaa juttelemaan!"
 9. Saunaraati löysi Tuusulan asuntomessuilta elämyksiä: tällaisia ovat moniaistiset saunapolut
 10. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 11. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 12. Ulla Härmä haluaisi jatkaa Villa Haikarin vuokrasopimusta – kaupunginhallitus päättää asiasta luultavasti jo elokuun lopussa
 13. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle
 14. Cafe Laurissa pidetyssä kahvitilaisuudessa varautuneen positiivinen tunnelma – Lohjan matkailun katse jo ensi kesässä
 15. Lohjan Yhteislyseon lukion uudet opiskelijat on valittu – tässä lista sisäänpäässeistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.