Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen pudotus näkyy selkeimmin kerrostaloasuntojen myynnissä. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen vanhojen osakeasuntojen kauppamäärä sukelsi toukokuussa noin 30 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Suomen Pankin mukaan uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa 22 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen luvut täsmäävät alan etujärjestön Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tietojen kanssa, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

KVKL on tehnyt pienimuotoista korona-ajan seurantaa. Ehrnroothin mukaan suunta näyttäisi otoksen mukaan olevan kääntymässä kasvuun.

– Vielä ei olla normaalissa, mutta selkeästi ollaan toukokuuta paremmissa lukemissa, hän arvioi.

Syvin pudotus osui Ehrnroothin mukaan huhtikuulle, jolloin vanhojen osakeasuntojen kauppa supistui kolmanneksella.

Finanssivalvonta (Fiva) kertoi maanantaina palauttavansa asuntolainojen lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnon ostajille, joilla katto on 95 prosenttia. Fiva haluaa näin tukea asuntomarkkinoiden toimintaa, kun koronakriisi on muuttanut taloustilannetta.

– Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta, perusteli johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen.

Toimiva asuntokauppa toimivien työmarkkinoiden edellytys

Maria-Elena Ehrnrooth arvioi, että Fivan päätös vaikuttaa varmasti asuntokauppaan. Viidentoista prosentin oma osuus on hänen mukaansa ollut monelle vaikeasti kurottavissa.

Näin käy, jos esimerkiksi oman asunnon arvo on merkittävästi laskenut muuttotappiopaikkakunnalla. Muutettaessa kasvukuntaan ei ole lainkaan yksinkertaista kaapia kokoon puuttuvaa 15 prosenttia. Myös avioerotilanteissa ei ole sanottua, että rahat riittävät uusiin asuntoihin.

– Toimivat asuntomarkkinat ovat myös toimivien työmarkkinoiden edellytys. Ihmisten pitää päästää muuttamaan sinne, missä on työtä ja toimeentuloa, Ehrnrooth huomauttaa.

Myös Finanssiala otti Fivan päätöksen tyytyväisenä vastaan. Etujärjestön pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan lainakaton nosto takaisin 90 prosenttiin on yksi niistä tärkeistä toimista, joita koronakriisin jälkeen tarvitaan työvoiman liikkuvuuden turvaamiseksi.

Pääkaupunkiseudulla edelleen hintojen nousua

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat toukokuussa noin prosentin verran vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat kohosivat kuitenkin 1,4 prosenttia, mutta muualla maassa ne laskivat 3,5 prosenttia.

Hinnat laskivat vuoden takaisesta eniten Länsi-Suomessa ja kaupungeista Oulussa, missä ne olivat tavallista korkeammalla tasolla vuosi sitten.

Asuntomarkkinat ovat kehittyneet heikosti jo pitemmän aikaa muualla kuin pääkaupunkiseudulla ja muutamissa isoimmissa maakuntakeskuksissa.

Pääkaupunkiseudulla vuonna 2015 ostetun osakeasunnon arvo on kohonnut keskimäärin yli 13 prosenttia. Muualla Suomessa asunnot ovat menettäneet arvoaan keskimäärin 5,5 prosenttia.

Hinnat ropisseet alas erityisesti Itä-Suomessa

Eniten hinnat ovat laskeneet Itä-Suomessa, jossa pudotusta on tullut viidessä vuodessa noin 17 prosenttia. Länsi- ja Pohjois-Suomessa on menty alaspäin noin neljä prosenttia. Etelä-Suomessa hinnat ovat nousseet noin 7 prosenttia.

Osakeasuntojen hintojen ennakkotiedoissa on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 70 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 3. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 4. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 5. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 6. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 7. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 8. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 9. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 10. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 11. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 12. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 15. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.