Koronakriisi laittoi hoitotakuun toistaiseksi telakalle – Kiurun mukaan voimaantulovuotta ei ole vielä päätetty

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). arvioi, että koronariisistä aiheutunut terveys- ja hyvinvointivelka on ilmeinen. Olivia Ranta / LEHTIKUVA

STT

Hallitus ei ole vielä sopinut, milloin yksi sen keskeisistä lupauksista, hoitotakuun kiristyminen viikkoon, astuu voimaan, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa tiistaina. Kiurun mukaan tavoitteena oli antaa hallituksen esitys ennen kesää, mutta koronakriisi on viivyttänyt hanketta.

Alun perin hoitotakuuta koskevan lain piti olla valmis jo ennen joulua, mutta valmistelua on ennen koronaa jumittanut uudistuksen kustannusten arviointi. Kiurun mukaan vieläkään ei ole siis päätetty, kiristyykö hoitotakuu vuonna 2022 vai 2023, jolloin uusien sote-maakuntien on määrä aloittaa.

Hoitotakuu tarkoittaa sitä, että perusterveydenhoitoon pääsisi seitsemässä päivässä hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen, jos tarve ei ole kiireinen. Nykyisin hoitotakuu perusterveydenhuollossa on kolme kuukautta.

Koronakriisin aikana kiireettömän hoidon määräajoista on joustettu poikkeusolojen takia. Kunhan kriisi vielä rauhoittuu, pystytään Kiurun mukaan analysoimaan, minkälaista vahinkoa hoitotakuulle on aiheutunut.

– Kyllä tässä on kirittävää. Terveys- ja hyvinvointivelka, joka koronakriisistä on aiheutunut, on ilmeinen, Kiuru arvioi.

Hänen mukaansa keskimäärin lähes 43 prosenttia suomalaisista pääsee jo nyt normaalioloissa viikossa hoitoon.

Mielenterveystyötä ja vastaanottotoimintaa parannettava

Kiuru kertoi tiistaina 190 miljoonan euron ohjaamisesta erilaisiin alueilla toteutettaviin kehittämishankkeisiin, joiden turvin kunnat voivat muun muassa valmistautua hoitotakuun tiukentumiseen. Rahaa on myönnetty esimerkiksi tiedonkulun parantamiseen ja hoitoonpääsyn nopeuttamiseen.

Kiurun mukaan kuntien edellytetään saavan valtionavustusten turvin aikaan vähintään kaksi isoa muutosta. Painopisteet ovat hänen mukaansa mielenterveystyön parantaminen kautta linjan ja toisekseen vastaanottotoiminnan parantaminen niin, että hoitoon pääsisi jatkossa seitsemässä päivässä.

– Hakemukset on skannattu siltä pohjalta läpi, että rahaa saa vain, jos nämä tavoitteet tulevat toteutumaan. Jos tavoitteet eivät toteudu, se on tämän valtionapupäätöksen vastaista.

Sote-uudistuksen jälkeen palveluista vastaavia sote-maakuntia olisi 21. Lisäksi erillisenä olisi Helsinki sekä erityisin osin Hus-maakuntayhtymä. Tällä hetkellä palveluista vastaa 195 kuntaa tai kuntayhtymää.

Sote-palveluiden järjestämistä koskeva lakiehdotus on parasta aikaa lausuntokierroksella, joka kestää syyskuulle. Eduskuntaan lakiesitys olisi hallituksen mukaan menossa joulukuussa.

Myös perhevapaiden uudistus viipyy

Koronakriisi on myllännyt sosiaali- ja terveysministeriössä muutoinkin virkamiesten työpöytiä. Sivuun on jäänyt muiden muassa perhevapaiden uudistus, jonka läpimeno on keskeisiä hallituksen tavoitteita.

Neuvotteleva virkamies Eva Ojala ministeriöstä kertoo STT:lle, että valmistelu ei ole edennyt viime kuukausien aikana, mutta sitä jatketaan. Uutta poliittista ohjausta ei hänen mukaansa ole annettu.

Alkuvuodesta kerrottiin, että uudistus tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2021. Ojalan mukaan nyt tavoitteena on, että hallitus antaisi lakiesityksen eduskunnalle syksyllä 2021 ja laki tulisi voimaan vuoden 2022 aikana.

Uudistuksessa pidennettäisiin vanhempainrahan kestoa. Yhtäjaksoisesti pidettynä rahat riittäisivät vähintään siihen saakka, kun lapsi on reilut 13 kuukautta verrattuna nykyiseen noin 11,5 kuukauteen.

Karkean arvion mukaan vuosittaiset kustannukset kasvaisivat sadalla miljoonalla eurolla, joka jakautuisi työnantajan, työntekijän ja valtion kesken. Kustannuksia ei täysin osata vielä ennakoida, koska ne riippuvat muun muassa siitä, miten paljon isät käyttäisivät osuuttaan.

Molemmat vanhemmat saisivat oman 6,6 kuukauden vapaan, josta toiselle vanhemmalle voisi luovuttaa 69 päivää. Lisäksi raskaana olevalla vanhemmalla olisi oma noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 2. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 3. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 4. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Watford kukisti lannistuneen Norwichin ja käytännössä sinetöi joukkueen putoamisen
 7. WHO tutkii uusia todisteita koronaviruksen leviämisestä ilmateitse
 8. Kuuselan heitot jäivät alle 77 metriin Kankaanpäässä
 9. Deutsche Bank sai Jeffrey Epsteiniin ja Dansken Viron-yksikköön liittyvistä laiminlyönneistä 150 miljoonan dollarin sakon Yhdysvalloissa
 10. Ilves taisteli vajaamiehisenäkin voiton tehottomasta TPS:stä
 11. KuPSin väkevä vire liigaviheriöillä jatkui – Inter-kapteeni Furuholm myönsi: "KuPS oli suvereeni"
 12. Naisaiturit, Junnila ja Raitanen tähdittävät Jyväskylän kisoja – kotimaan yleisurheilukausi lähestyy askel askeleelta korona-aikaa edeltänyttä normaalia
 13. Rafael Nadal osallistuu syyskuussa massaturnaukseen Madridissa, miten käy US Openin?
 14. Golfin naisten arvoturnaus pelataan ilman yleisöä Skotlannissa
 15. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 5. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 6. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 7. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 8. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 9. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 10. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 11. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 12. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 15. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.