Keskisuuret yritykset saaneet valtion sijoitusyhtiön kautta nyt 50 miljoonaa – saajia ei edelleenkään kerrota

Jan Sassen mukaan kansainvälisten sijoittajien vetäytyminen ei ole vain suomalainen ongelma. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi on sijoittanut tähän mennessä 50 miljoonaa euroa vakautusohjelmansa kautta. STT:n pyytämien tietojen mukaan yhteensä yhdeksän yritystä on saanut vakautusohjelman kautta rahaa koronaviruksen aiheuttaman kriisin takia.

Vakautusohjelman kautta rahoitusta voivat saada keskisuuret yritykset.

Tesi sai huhtikuun lisätalousarviossa vakautusohjelmaa varten yhteensä 150 miljoonaa euroa. Tähän mennessä potista on haettu rahaa 138 miljoonan euron edestä.

Tesi ei kerro julkisesti, mihin yrityksiin se on sijoittanut ohjelman kautta.

– Emme salaa vakautusohjelman sijoituksia, mutta me emme niitä yksipuolisesti julkaise. Vakautusohjelman kautta saatu rahoitus saattaa olla sellainen, että sitä ei kannata lähteä julkisuuteen tiedottamaan, sillä se saattaa vaikeuttaa yritysten toimintaa ja asiakassuhteita, Tesin toimitusjohtaja Jan Sasse sanoo.

Tesin viestintäjohtaja Anna Kjellberg sanoo, että monille yrityksille vakautusrahoitus voi olla viimeinen vaihtoehto, joten sen takia yrityksissä koetaan, että siitä kertominen haittaa heidän liiketoimintaansa.

Sasse lisää, että Tesi ei estä sitä, jos yritykset itse haluavat kertoa saaneensa vakautusohjelman kautta rahoitusta. Ohjelman kautta saaneista yrityksistä vain NoHo Partners on julkistanut sopineensa Tesin kanssa 10 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainasta.

Eniten rahaa ovat saaneet teollisuusyritykset

Vaikka Tesi ei kerro rahoitusta saaneiden yritysten nimiä, se kertoo, millä toimialalla vakautusrahaa saaneet yritykset toimivat.

Tähän mennessä eniten rahaa ovat saaneet teollisuuden toimialan yritykset. Tesi on myöntänyt rahoitusta 28 miljoonan euron edestä kolmelle teollisuusalan yritykselle.

Toisena on majoitus- ja ravitsemistoiminta, johon rahaa on myönnetty kolmelle yritykselle 13 miljoonan euron edestä. Taiteet, viihde ja virkistys -toimialalla rahoitusta on saanut yksi yritys viiden miljoonan euron verran. Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta -toimialalla yksi yritys on saanut kolme miljoonaa euroa. Kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla yksi yritys on saanut rahaa kahden miljoonan euron edestä.

Tesi tekee sijoitukset vakautusohjelmasta joko osakesijoituksena tai vaihtovelkakirjalainana.

Vakautusohjelma on tarkoitettu keskisuurille yrityksille, joiden toiminta on ollut kannattavaa ennen kriisiä ja niillä on edellytykset olla sitä myös jatkossa.

250 miljoonan potti jaetaan markkinatilanteen mukaan

Huhtikuun lisätalousarvion myötä keskisuuria yrityksiä pienemmät yritykset eivät päässeet olleenkaan Tesin koronarahahanoille. Kesäkuun lisätalousarviossa Tesiä kuitenkin pääomitettiin lisää 250 miljoonalla eurolla. Tästä summasta on tarkoitus suunnata yrityksille rahaa kolmen eri reitin kautta: alku- ja kasvuvaiheen yrityksille suunnatun Venture Bridge -ohjelman kautta, vakautusohjelman laajentamisen sekä pääomasijoitusrahastojen kautta.

Alkuvaiheen yrityksille eli startup-yrityksille suunnatun ohjelman kautta ei ole tehty vielä yhtään rahoituspäätöstä. Ohjelman haku alkoi 17. kesäkuuta. Toisin kuin vakautusohjelmassa, startupeille suunnatun ohjelman sijoituskohteiden nimet ja Tesin sijoitussummat kerrotaan julkisuuteen, sillä tästä ei koeta olevan haittaa yrityksille.

Ensimmäiset kohteet kerrotaan todennäköisesti elokuussa. Ohjelman kesto on kaksi vuotta.

Tesi ei ole vielä päättänyt, miten 250 miljoonan euron summa jakautuu eri ohjelmien välillä. Summa jaetaan markkinatilanteen mukaan.

Sassen mukaan ohjelmalla varaudutaan siihen, että seuraavien kahden vuoden aikana ulkomaalaiset venture-sijoittajat vetäytyisivät Suomen markkinoilta.

– Aikaisemmissa kriiseissä kansainväliset isot sijoittajat vetäytyivät reunamarkkinoilta, joka Suomikin jossain määrin on, Sasse sanoo.

Hän lisää, että kansainvälisten sijoittajien vetäytyminen ei ole vain suomalainen ongelma, vaan kriisitilanteissa sijoittajat pysyvät yleensä kotimarkkinoilla. Venture capital -sijoittajilla tarkoitetaan sijoittajia, jotka sijoittavat alku- tai kasvuvaiheen yrityksiin.

Sasse sanoo, ettei Tesillä ole mitään intressiä sijoittaa koko 250 miljoonan euron summaa, jos sille ei ole tarvetta.

Lainat muuttuvat todennäköisesti omistukseksi

Sassen mukaan vielä ei ole isossa mittakaavassa ollut näkyvissä se, että venture-sijoittajat olisivat vetäytyneet Suomesta. Sassen mukaan alkuvuosi olikin alkuvaiheen yrityksissä vilkas, sillä korona ei ole vielä näkynyt venture-rahoituksessa.

– Venture-rahoituksen neuvottelut kestävät sen verran kauan, että ne alkuvuoden rahoitukset ovat sellaisia, jotka on neuvoteltu jo ennen koronaa. Muuttuneesta tilannekuvasta ei vielä tässä vaiheessa tarkempaa näkökulmaa, hän sanoo.

Venture Bridge -ohjelma on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat keränneet vähintään siemenrahoituskierroksen ammattimaisilta venture capital -sijoittajilta ja joutuneet koronakriisin seurauksena lykkäämään seuraavan vaiheen ulkopuolista rahoituskierrosta.

Startupeille suunnatun ohjelman sijoitukset toteutetaan oman pääoman ehtoisena vaihtovelkakirjana.

On todennäköistä, että moni Tesin myöntämistä startup-ohjelman lainoista muuntuu omistukseksi seuraavan rahoituskierroksen yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että Tesistä tulee startup-yritysten osaomistajia. Yritykset voivat kuitenkin myös maksaa lainansa takaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raaseporissa tieliikenneonnettomuus
 2. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 3. Lohjan Kuuden Kylän Kierroksen virallisena lähtöpäivänä vettä satoi taivaan täydeltä: silti jotkut lähtivät polkien uhmaamaan sääolosuhteita
 4. Vaikka korona koetteli, Martinpihalla on päästy järjestämään tapahtumia: tällä viikolla huutokaupattiin ja ensi viikolla on luvassa antiikkiautoja
 5. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Ruotsalainen Alfa Laval ostamassa Metson ja Outotecin yhdistymisen ulkopuolelle jääneen Neleksen – kaupan arvo on 1,7 miljardia euroa
 8. Washington Post: Washington Redskins siirtää seuranimensä historiaan
 9. Duda valittu jatkokaudelle Puolan presidenttinä, kertoo kansainvälinen media – oppositio selvittää vaalivilppiepäilyjä
 10. Morikawa nousi voittoon PGA-kiertueella, Norjan Hovland oli kolmas
 11. Otkes aloittaa tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta – "Erityisen tärkeää selvittää, miten ja miksi palo pääsi uudehkossa rakennuksessa leviämään niin laajalle"
 12. Puukauppa kävi nihkeästi alkuvuonna – maaliskuusta lähtien kauppa on kuitenkin käynyt samaan tahtiin kuin vuosi sitten
 13. Meksiko ohitti Italian koronaan liittyvien kuolemien määrässä
 14. Veneilykulttuuri oli jo siistiytymässä, mutta sitten saapuivat vauhtiveikot vesiskoottereineen
 15. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa tieliikenneonnettomuus
 2. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 3. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 4. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 5. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 6. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta
 7. Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa
 8. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 9. Lohjan Kuuden Kylän Kierroksen virallisena lähtöpäivänä vettä satoi taivaan täydeltä: silti jotkut lähtivät polkien uhmaamaan sääolosuhteita
 10. Sammattilainen laulaja oli kabareiden tähti –sirkusonnettomuus toi myös erikoista julkisuutta
 11. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 12. Veneilykulttuuri oli jo siistiytymässä, mutta sitten saapuivat vauhtiveikot vesiskoottereineen
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Vaikka korona koetteli, Martinpihalla on päästy järjestämään tapahtumia: tällä viikolla huutokaupattiin ja ensi viikolla on luvassa antiikkiautoja
 15. Jere Murto pyyhki Kimmo Kinnusen ennätyksen historiaan – ME-heittäjällä on ikää 10 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.