Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Kierrätyskelpoista elektroniikkaa kertyy kuluttajien kaappeihin. Jarno Mela / LEHTIKUVA

STT

Yli 80 prosenttia Suomen kotitalouksista omistaa kierrätyskelpoisia elektronisia laitteita, joita ei enää käytetä. Asia selviää Tilastokeskuksen kyselytutkimuksesta .

Suuria sähkölaitteita kierrätetään Suomessa tehokkaasti, mutta etenkin älylaitteet jäävät kaappeihin ja laatikoihin, vaikka ne olisivat jätteiden kierrättäjille tuottoisimpia laitteita sisältämiensä raaka-aineiden vuoksi.

Lähes kaikilla suomalaistalouksilla on käytössään älypuhelin. Älytelevisiokin löytyy useammasta kuin joka toisesta taloudesta. Älykelloja, aktiivisuusrannekkeita ja vastaavia on käytössään runsaalla kolmanneksella talouksista.

Yli 60 prosentilla vastanneista oli kotonaan 1–5 hylättyä sähkö- ja elektroniikkalaiteromuksi (SER) luettavaa laitetta, ja viidenneksellä tätäkin enemmän.

Sähkö- ja elektroniikka-alan maahantuojien ja valmistajien yhdistys Serty ja sen toiminnanjohtaja Arto Puumalainen tunnistaa ongelman. Hänen mukaansa suuret laitteet, kuten jääkaapit ja pesukoneet päätyvät kierrätykseen paljon pieniä paremmin. Selitys on helppo. Ne ovat tiellä.

– Jos sellainen menee rikki, ensinnäkin tarvitset uuden ja toiseksi ei yleensä ole tilaa, missä sitä pesukonetta säilyttää.

Kylmälaitteista palautuu Suomessa kierrätykseen lähes 80 prosenttia. Sen sijaan pienet laitteet saa helposti pois näkyviltä, jolloin niiden kierrättäminen unohtuu helposti kokonaan.

– Aina löytyy joku kaappi tai lipasto, mihin sellaisen voi laittaa odottamaan.

Koronan aiheuttama siivousvimma pisti tavaraa kiertoon

SER-laitteet hyödynnetään kierrätyksessä erottelemalla ne raaka-aineiksi, joita voidaan käyttää edelleen teollisuudessa.

Puumalainen kertoo, että pääsääntöisesti kierrätysprosessi keräyksineen ja kuljetuksineen tulee kalliimmaksi kuin raaka-aineiden myynnistä saa tuottoa.

Pelkkiä kustannuksia tulee yleensä kaikesta muusta paitsi liesistä, pesukoneista ja vastaavista isoista laitteista. Älylaitteiden sisältämät materiaalit ovat kaikkein arvokkaimpia, mutta asiassa on paha kompastuskivi.

– Niitä ei hirveän paljon palaudu meidän keräyspisteisiin. Niissä materiaalin arvo kyllä kattaisi kustannukset reilusti.

Etenkään kaikki puhelimet eivät kuitenkaan jää kaappeihin pölyä keräämään, vaan niille on olemassa jälkimarkkinat. Moni laitevalmistaja maksaa selvää rahaa vanhoista laitteista, joiden materiaalit ovat hyödynnettävissä.

Yritykset taas hankkivat usein laitteensa leasing-sopimuksilla, joiden päätteeksi ne palautetaan.

Puumalainen kuitenkin kiittelee sitä, että etenkin pienten sähkölaitteiden kierrätys lisääntyy koko ajan. Vuoden 2020 alkupuolisko on ollut kierrätykselle kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen hyvä.

– Korona aiheutti mahdottoman siivousvimman ihmisille, niin sitä tavaraa on kyllä lähtenyt liikkeelle, hän arvioi.

Yhtenä erikoisuutena kierrätykseen on kevään aikana tullut melko paljon kuvaputkitelevisioita, jotka lienee poistettu käytöstä jo vuosia sitten.

Puhelimet vuokralle?

Älylaitteiden kierrätyksen lisäämiseksi Puumalaisella ei ole tarjota nopeaa ja helppoa tapaa, mutta yksi pidemmän aikavälin idea on.

Tarvitseeko laitetta omistaa lainkaan?

– Jos laitteita ei ostetakaan omiksi, vaan vuokrataan eli leasing-menettelyllä hankitaan se palvelu. Kun tarvitset puhtaita vaatteita, vuokraat pesukoneen, jota käytät sovitun ajan. Sen jälkeen voit jatkaa sopimusta tai pyytää hakemaan vanhan pois ja mahdollisesti toimittamaan uuden tilalle, Puumalainen visioi.

Tämän tyyppisestä on hänen mukaansa jo viitteitä. Operaattorit tarjoavat joskus uutta puhelinta, kun edellisen osamaksua on vain vähän jäljellä. Vanha otetaan vaihdossa, eikä viimeisiä eriä tarvitse maksaa. Operaattori kattaa menetyksen puhelimen kierrättämisestä saamallaan tuotolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 10. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.