Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Pääministeri Andrej Plenkovic (keskellä) juhli puolueen menestystä sen jäsenten kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kroatian konservatiivinen HDZ-puolue on voittanut maan eilen järjestetyt parlamenttivaalit.

Kun äänistä oli aamulla laskettu 95 prosenttia, puolue oli saamassa 66 paikkaa maan 151-paikkaisesta parlamentista, kertoi Guardian . Sosiaalidemokraattien johtaman keskustavasemmistolaisen koalition paikkamäärä oli jäämässä 41:een.

HDZ:n puheenjohtajan, istuvan pääministerin Andrej Plenkovicin mukaan puolueen vaalivoitto on selvä.

– Vaalivoittomme on suuri ja sitova. Tehtävämme on työskennellä täysin sydämin Kroatian puolesta, pääministeri sanoi.

HDZ-puolue on johtanut Kroatiaa melkein koko itsenäisyyden ajan. Konservatiivipuolue ei saavuttanut vaaleissa tarpeeksi suurta voittoa muodostaakseen enemmistöhallitusta yksin.

Kuninkaantekijän asemaan saattaa nousta folkmuusikko Miroslav Skoron uusi nationalistipuolue Kotimaa-liike, joka on saamassa 16 paikkaa parlamentissa.

HDZ:lle Skoron nostalgia Kroatian natsimyönteistä menneisyyttä kohtaan ja syytökset hänen seksismistään tuskin nousevat ylivoimaiseksi esteeksi hallitusyhteistyölle.

Enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan 76 paikkaa parlamentissa. Konservatiiveille vaihtoehto Kotimaa-liikkeen kanssa liittoutumiselle voisi olla yhteistyö kahdeksanhenkisen vähemmistökansoja edustavan ryhmän ja muiden pienpuolueiden kanssa.

Koronavirus vaaliteemana

Vaalien kantavana teemana oli koronavirus, vaikka Kroatia on selvinnyt taudista melko vähällä. Tähän mennessä covid-19-tautiin on kuollut vain vähän toistasataa ihmistä ja tartuntoja on todettu kolmisentuhatta.

Maan talous on kuitenkin riippuvainen turismista, johon virus on iskenyt lujaa. Talouden ennustetaan romahtavan tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia.

HDZ oli pyrkinyt vaalien alla keräämään kunnian maan hyvästä koronatilanteesta. Toisaalta viime viikkoina virus on alkanut levitä aiempaa nopeammin, mikä olisi voinut sataa opposition laariin.

Lisäksi HDZ on viime aikoina – taas kerran – kärvistellyt korruptioskandaalissa, minkä odotettiin syövän sen kannatusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tammisaaren syysmarkkinat peruttu – koronaohjeita mahdoton noudattaa 30 000 vierailijan tapahtumassa
 2. Hamilton piti Bottaksen takanaan Barcelonan sadasosakamppailussa – "Tiesin, että Lewisin kanssa tulisi tiukkaa"
 3. Lohjalla ilmaisten kasvomaskien jakelusta päätöksiä viimeistään alkuviikosta – uusia koronavirustartuntoja ei ole vähään aikaan ilmaantunut
 4. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 5. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 6. Huumekuski pakeni poliisia Lohjalla – auto ulos tieltä, ratissa kortiton nainen
 7. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 8. Koronavirus heijastui Länsi-Uudenmaan Säästöpankin alkuvuoden tulokseen – kiinteistönvälittäjillä on ollut Lohjan alueella kiirettä
 9. Koulujen ylijäämäruoan myynti käynnistyi jälleen Lohjalla: "Jatkamme sitä koronatilanteen mukaan – muutoksiin ollaan valmiita"
 10. Lohjalla puretaan koronatestijonoa jälleen lauantaina
 11. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 12. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 13. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 14. Kypsynyt Kotkaniemi loistaa Montrealin tähtenä
 15. Unelmana balettitanssijan ammatti – lohjalainen 10-vuotias Luka Leppänen aloitti opinnot Kansallisoopperan balettikoulussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.