Venekauppa käy ennennäkemättömän hurjaa vauhtia – "Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene"

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa yli 3 500, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Venekauppa on käynyt huimaa tahtia loppukeväällä ja kesällä. Ensirekisteröinnit kasvoivat tammi-kesäkuussa neljänneksellä vuoden takaisesta, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Venealan mukaan myös pienten rekisteröimättömien veneiden sekä käytettyjen veneiden myynti on kasvanut rajusti.

– Kaupankäynti on ollut ennennäkemättömän hurjaa koronapysäyksen jäljiltä, kertoo Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Hänen mukaansa pysähdyksissä ollut kauppa lähti käyntiin sen jälkeen kun Uuttamaata koskeneet liikkumisrajoitukset purettiin. Touko- ja kesäkuussa venekauppa on siten käynyt todella rajusti, kun takana oli hiljaisia kuukausia.

Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari arvioi, ettei näin kovaa pomppua veneiden rekisteröinnissä ole aikaisempina vuosina ollut. Hänen mukaansa tämä viittaisi koronavirukseen.

– Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene, Toppari sanoo.

Myös Pajusalon mukaan veneily ja mökkeily ovat nousseet vaihtoehdoksi ulkomaanmatkailulle. Kysymys on kilpailusta kuluttajien vapaa-ajan viettotavoista.

– Suuri vaikutus on sillä, että vajaalla käytöllä olevat kesämökit ovat nyt täyskäytössä, Pajusalo kertoo.

Hänen mukaansa erittäin suuri osuus suomalaisesta veneilystä linkittyy kesämökkeihin. Mökkiveneet ovat tyypillisesti pienehköjä yleiskäyttöveneitä, joilla kalastetaan ja käydään erilaisilla retkillä. Myös soutuveneiden lisääntynyt menekki heijastelee suomalaisten suuntautumista mökkeilyyn korona-aikoina.

Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purje- tai moottoriveneitä. Rekisteröitävän veneen moottoritehon alaraja on 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa.

"Hyvä sää on mitä parhain myyntimies"

Toppari sanoo, että toinen suuri syy veneilyn lisääntyneeseen suosioon on se, että Suomen sää on ollut hieno alkukesän aikana.

– Lämpimät kelit houkuttelevat aina veneilemään. Sillä on varmasti paljon painoarvoa, hän arvioi.

Pajusalo huomauttaa, että mökkejä ja veneitä ostetaan vuosikymmenten tarpeisiin, mutta kauppoja tehdään hyvin mielellään silloin kun aurinko paistaa.

– Hyvä sää on mitä parhain myyntimies venealalla. Kesäkuu oli sen verran hieno, että se näkyi heti, Pajusalo kertoo.

Topparin mukaan veneiden ensirekisteröintien kasvu on ollut aikaisempina vuosinakin trendi, mutta ei tässä mittakaavassa kuin tänä vuonna.

Veneiden ensirekisteröinnit ovat kasvaneet alkuvuonna kaikissa maakunnissa verrattuna vuoden takaiseen. Pohjois-Karjalassa kasvua kertyi huimat 91 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 76 prosenttia. Niukinta kasvu oli Varsinais-Suomessa, vain yksi prosentti. Muista maakunnista alle 10 prosenttiin jäi vain Lappi, jossa kasvu oli yhdeksän prosenttia.

Lukumääräisesti veneitä rekisteröitiin eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Uutta purjevenettä joutuu odottamaan kauan

Purjeveneet ovat ainoa poikkeus säännöstä, mutta uusien purjeveneiden myynti on ylipäätään niin vaatimatonta, ettei johtopäätöksiä voi tehdä. Tammi-kesäkuussa ensirekisteröitiin 12 purjevenettä, kun vuosi sitten luku oli 18.

Pajusalo huomauttaa myös, että purjeveneiden tilausajat ovat pitkät. Koronapiikki ei ole siten ehtinyt näkyä rekisteröinneissä.

– Se, missä piikki näkyy, on käytettyjen purjeveneiden myynnissä. Siitä ei ole tilastoja, mutta kauppiaiden kertomusten mukaan kasvu on ollut huimaa, Pajusalo sanoo.

Purjeveneissä näkyy myös käytettyjen veneiden tuonti erityisesti Ruotsista. Ruotsissa on myyty viime vuosina paljon uusia purjeveneitä, joten käytetyissä veneissä on varaa mistä valita.

Haluttua purjevenettä ei Pajusalon mukaan välttämättä edes löydy Suomesta, jossa purjevenekanta on vanhaa.

– Kun tänä kesänä ei pääse purjehtimaan Kreikan saaristoon, ainoa vaihtoehto on ostaa käytetty vene.

Vesiskoottereiden suosio jatkaa vahvaa kasvua

Vesiskoottereiden suosio kasvaa aiempien vuosien tapaan vauhdilla. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin tammi-kesäkuussa 48 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Moottoriveneissä kasvu oli 17 prosenttia.

Moottoriveneitä rekisteröitiin vajaat 2 400 kappaletta ja vesiskoottereita yli 1 100.

Rekisteröimättömien veneiden määrät ovat toista luokkaa kuin rekisteröityjen. Tukkutoimitustilastojen mukaan polttomoottorikäyttöisiä perämoottoreita myytiin viime vuonna vajaat 10 000 kappaletta, ja niistä vajaat puolet oli alle 16 hevosvoimaisia. Suosiotaan lisänneitä sähköperämoottoreita myytiin noin 6 300 kappaletta. Ne sijoittuvat teholuokaltaan alalaitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 2. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 3. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 4. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 5. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 6. Hongkongin kauppaministeri: USA:n pakotteet ovat raakalaismaisia ja kohtuuttomia
 7. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 8. Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30 000–40 000.
 9. Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen
 10. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 11. Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle – Arizona jyräsi jatkoon
 12. Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin
 13. Espanjan ja Italian mestarit ulos Mestarien liigasta – City ja Lyon kahdeksan parhaan joukkoon
 14. Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi
 15. Islanders päätti Floridan kauden 5–1-voitolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 2. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 3. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 5. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 8. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 9. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 10. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 11. Lohjan uudet ulkoilureitit täynnä kuoppia ja kavionjälkiä
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Koti: Asunnon ostajat eivät nyt mielellään edes maalaa seiniä itse – Näin myynnissä roikkunut asunto voi muuttua kysytyksi
 14. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.