Sisäministeri Ohisalo toivoo suomalaisten matkailevan tänä kesänä kotimaassa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) suosittelee, että suomalaiset matkailisivat tänä kesänä kotimaassa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) suosittelee, että suomalaiset matkailisivat tänä kesänä kotimaassa. Hallitus arvioi taas tänään matkustusrajoitusten purkamista neuvotteluissaan Helsingin Säätytalossa. Keskusteluissa ovat niin sisärajat kuin ulkorajatkin.

– Totta kai suosittelen kotimaan matkailua jo ihan senkin takia, että meillä on hieno maa, josta löytyy monia hienoja reissukohteita. Myös matkailusektori on kärsinyt tosi paljon tänä vuonna ja tulee varmasti kärsimään pidemmän aikaa, Ohisalo sanoi mennessään neuvotteluihin.

Hallitus linjasi kesäkuun lopussa, että sisärajavalvonnasta luovutaan niiden maiden osalta, joissa koronatilanne on hyvä. Kriteerinä on, että kahden viikon aikajänteellä tautitapauksia on saanut olla vain alle kahdeksan sataatuhatta ihmistä kohden. Hyvän tautitilanteen maista tultaessa ei tarvitsisi olla kahta viikkoa omaehtoisessa karanteenissa.

Tähän mennessä matkustamista on suositeltu vain Baltian maihin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Hallitus on varautunut purkamaan lisää matkustusrajoituksia maanantaista 13. heinäkuuta alkaen, kunhan koronatilanne ei sitä ennen pahene.

Euroopan tautiviraston (ECDC) verkkosivuilla julkaistujen tietojen mukaan hyvän tautitilanteen maita olisivat ainakin Saksa, Italia, Hollanti, Kreikka, Norja, Slovakia, Irlanti, Unkari, Liettua, Kypros, Latvia, Viro, Malta ja Liechtenstein. Tanska ja Islanti ylittivät tiistaina raja-arvon (8/100 000) hienoisesti.

– Totta kai täytyy katsoa myös sen mukaan, mihin suuntaan tauti on kehittymässä. Jos kehitys on selkeästi laskusuuntainen ja jotain päälle kahdeksan, pitää miettiä, onko siinä jonkinlaista joustoa, Ohisalo sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan arvioinnissa katsotaan myös sitä, miten maa tekee koronatestejä. Esimerkiksi Islannissa on yksi maailman tehokkaimmista testausjärjestelmistä.

– Me joudumme varmasti arvioimaan tätä kokonaisuutena. Ensinnäkin objektiivista tautitapausten määrää, trendiä eli onko se nouseva vai laskeva sekä kuinka tehokas on lääketieteellinen testaus eri maissa, Haavisto sanoi.

Marjanpoimijoiden matkustaminen kiinni Thaimaasta

EU-maat ovat koonneet vihreää listaa niistä maista, joissa tilanne on parempi. Jokainen EU-maa päättää kuitenkin itse ulkorajoistaan.

Haaviston mukaan thaimaalaisille oli varattu aiemmin muutaman tuhannen tulijan kiintiö, mutta maa ei päästänyt heitä lähtemään.

– Heidän oma arvionsa oli ensin, että eivät halua Suomeen ja Ruotsiin ketään lähettää. Nyt ovat siellä keskustelua käyneet edelleen.

Haavisto kertoo selvittäneensä Suomen tilannetta suoraan maan ulkoministerille.

– Thaimaa on hyvin tarkka siitä, miten heidän kansalaisiaan kohdellaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 3. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 14. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 15. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.