Australia jatkoi hongkongilaisten viisumeja viidellä vuodella ja varoitteli kansalaisiaan uudesta turvallisuuslaista – "Voit rikkoa lakia, vaikka sinun ei ole tarkoitus"

Mielenosoittajat vastustavat Hongkongin uutta turvallisuuslakia heinäkuun alussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Australia on jatkanut yhteensä noin 10 000 maassa asuvan hongkongilaisen viisumeita viidellä vuodella. Lisäksi pääministeri Scott Morrison kertoo, että maassa opiskelijaviisumilla tai väliaikaisella työviisumilla oleville hongkongilaisille tarjotaan mahdollisuutta hakea pysyvää oleskelulupaa.

Viiden vuoden viisumia ja mahdollista pysyvää oleskelulupaa tarjotaan myös hongkongilaisille yrittäjille ja osaajille, jotka mahdollisesti haluavat muuttaa Australiaan tulevaisuudessa.

Tuoreet toimet liittyvät Hongkongin uuteen turvallisuuslakiin, pääministeri sanoo. Kiistelty ja laajasti kritisoitu turvallisuuslaki tuli voimaan viikko sitten kesäkuun lopussa. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Samanlaisia viisumitoimia tehtiin uutistoimisto AFP:n mukaan myös vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertoo, että Australia aikoo Morrisonin mukaan myös laittaa jäähylle sen ja Hongkongin välisen rikoksentekijöitä koskevan luovutussopimuksen.

Kiina tyrmäsi Australian päätöksen tuoreeltaan. Kiinan Canberran-suurlähetystön edustaja pitää Australian syytteitä ja toimenpiteitä perusteettomina. Toimet rikkovat Kiinan mukaan kansainvälistä oikeutta ja puuttuvat maan sisäisiin asioihin.

– Vaadimme Australiaa välittömästi lopettamaan Hongkongin asioihin sekaantumisen, lähetystön lausunnossa sanotaan.

Lakia voidaan tulkita varsin laajasti

Australian ulkoministeriö on lisäksi päivittänyt Hongkongin matkustustiedotetta ja varoittanut Hongkongissa oleskelevia kansalaisiaan vaarasta tulla otetuksi kiinni Kiinan asettaman "epämääräisesti määritellyn" turvallisuuslain puitteissa.

Torstaisessa matkustustiedotteessa huomautetaan, että maksimirangaistus uuden turvallisuuslain puitteissa on elinkautinen vankilatuomio. Tuoreessa turvallisuuslaissa on tiedotteen mukaan ongelmana myös se, että lakia voidaan tulkita varsin laajasti.

– Voit rikkoa lakia, vaikka sinun ei ole tarkoitus, matkustustiedotteessa varoitetaan.

Lain laajuudesta ja sen soveltamiseen liittyvistä asioista ei ole ulkoministeriön palvelun mukaan vielä selvyyttä.

Tiedotteessa varoitetaan myös siitä, että matkailija voi joutua karkotetuksi maasta tai hänet voidaan luovuttaa Manner-Kiinaan oikeuden eteen.

Australia päivitti aiemmin viikolla matkustustiedotettaan Kiinan osalta. Kiinassa matkustavan on tiedotteen mukaan mahdollisuus joutua mielivaltaisin perustein kiinni otetuksi.

Kiinan suurlähetystö Canberrassa julisti Australian varoituksen olevan täysin naurettava ja sisältävän virheellistä informaatiota.

Lähteenä myös AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 5. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.