Kalifornia aikoo vapauttaa tuhansia vankeja hillitäkseen koronaviruksen leviämistä

Yhdysvalloilla ei voi sanoa menevän hyvin muihin maihin verrattuna, kommentoi maan johtava tartuntatauti-asiantuntija Anthony Fauci. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain Kaliforniassa aiotaan vapauttaa tuhansia vankeja, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin hillitä ruuhkaisissa vankiloissa.

Jopa 8 000 vankia saatetaan vapauttaa ennenaikaisesti elokuun loppuun mennessä, osavaltion viranomaiset kertovat uutistoimisto AFP:n mukaan. Jo aiemmin epidemian aikana Kaliforniassa on vapautettu 10 000 vankia.

– Nämä toimet tehdään vangitun väestön ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden vuoksi, sanoi Kalifornian rikosseuraamuslaitoksen edustaja Ralph Diaz lausunnossaan perjantaina.

Ilmoitusta edelsi tällä viikolla uutinen suuresta tartunta-aallosta San Quentinin vankilassa, jossa on todettu yli tuhat koronavirustartuntaa. Määrä on noin puolet kaikista osavaltion vankiloiden aktiivisista tartunnoista. Seitsemän San Quentinin vankia on CNN:n mukaan kuollut koronavirukseen.

Kalifornian vankiloissa on yhteensä noin 113 000 vankia. Vapautettavat vangit testataan koronaviruksen varalta viikon sisällä vapautumisestaan, viranomaiset kertoivat lausunnossaan.

Vankiloissa on todettu lukuisia tartunta-aaltoja ympäri Yhdysvaltoja. Esimerkiksi Texasissa koronavirukseen on CNN:n mukaan kuollut yli yhdeksänkymmentä vankia ja yhdeksän vankilatyöntekijää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vangeilla on Yhdysvalloissa yli viisinkertainen todennäköisyys saada koronavirustartunta koko väestöön verrattuna.

Uusia tartuntoja jälleen yli 60 000

Yhdysvalloissa on varmistunut vuorokauden aikana yhteensä 63 643 uutta koronavirustartuntaa ja kirjattu yhteensä 774 koronaan liittyvää kuolemaa. Luvut käyvät ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta perjantaina paikallista aikaa.

Torstaina päivittäisten uusien koronatartuntojen määrä nousi Yhdysvalloissa ennätyskorkealle, kun maassa varmistettiin yhteensä 65 551 uutta tartuntaa. Asiantuntijat pelkäävät, että uusien kuolemien määrässä nähdään pian piikki.

Yhdysvalloissa on ollut maailmanlaajuisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia. Maassa on vahvistettu yhteensä yli 3,18 miljoonaa tartuntaa ja yli 134 000 kuolemaa. Toiseksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia on Brasiliassa.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on Worldometer -tarkkailusivuston mukaan varmistettu miljoonaa asukasta kohden vajaat 10 000 koronavirustartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu miljoonaa asukasta kohden reilut 400. Suomessa vastaavat luvut ovat 1 314 ja 59.

Texasissa ja Floridassa ennätyskorkeita kuolinlukuja

Viime päivinä Texasin ja Floridan osavaltiot ovat jo raportoineet ennätyskorkeita koronaan liittyviä kuolinlukuja.

Yhdysvaltain johtava tartuntatauti-asiantuntija Anthony Fauci antoi torstaina jälleen synkkiä kommentteja Yhdysvaltain koronatilanteesta. Hän kommentoi Yhdysvaltain politiikkaa ja mielipidekyselyjä seuraavalle FiveThirtyEight-sivustolle, ettei Yhdysvalloilla voisi sanoa menevän hyvin muihin maihin verrattuna.

Presidentti Donald Trump sen sijaan tylytti arvostettua asiantuntijaa Fox Newsille. Trumpin mukaan "tohtori Fauci on mukava mies, mutta hän on tehnyt paljon virheitä".

Trump on vähätellyt toistuvasti Yhdysvaltain koronatilannetta ja tuoreita tartuntapiikkejä. Hän matkusti perjantaina tartuntapesäke Miamiin. Hänen oli tarkoitus muun muassa osallistua vaalikampanjaa varten järjestettyyn rahankeräystapahtumaan.

Panaman sairaalat romahtamisen partaalla

Myös Keski-Amerikan Panamassa koronatartunnat lisääntyvät huimaan vauhtia. Maan sairaalat ovat niiden vuoksi romahtamisen partaalla.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat neljän miljoonan asukkaan maassa nousseet viime viikkoina kahdestasadasta yli tuhanteen.

Panama on Keski-Amerikan alueen pahiten koronasta kärsinyt maa. Siellä on todettu yhteensä 42 000 koronavirustartuntaa ja 839 koronaan liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä tuhat potilasta, joista 159 on tehohoidossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tammisaaren syysmarkkinat peruttu – koronaohjeita mahdoton noudattaa 30 000 vierailijan tapahtumassa
 2. Hamilton piti Bottaksen takanaan Barcelonan sadasosakamppailussa – "Tiesin, että Lewisin kanssa tulisi tiukkaa"
 3. Lohjalla ilmaisten kasvomaskien jakelusta päätöksiä viimeistään alkuviikosta – uusia koronavirustartuntoja ei ole vähään aikaan ilmaantunut
 4. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 5. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 6. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 7. Huumekuski pakeni poliisia Lohjalla – auto ulos tieltä, ratissa kortiton nainen
 8. Koronavirus heijastui Länsi-Uudenmaan Säästöpankin alkuvuoden tulokseen – kiinteistönvälittäjillä on ollut Lohjan alueella kiirettä
 9. Koulujen ylijäämäruoan myynti käynnistyi jälleen Lohjalla: "Jatkamme sitä koronatilanteen mukaan – muutoksiin ollaan valmiita"
 10. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 11. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 12. Lohjalla puretaan koronatestijonoa jälleen lauantaina
 13. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 14. Kypsynyt Kotkaniemi loistaa Montrealin tähtenä
 15. Unelmana balettitanssijan ammatti – lohjalainen 10-vuotias Luka Leppänen aloitti opinnot Kansallisoopperan balettikoulussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.