EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään – esille noussee ainakin Hongkongin tilanne

Financial Timesin lähteiden mukaan Saksa ja Ranska haluavat, että EU lopettaisi poliisivälineiden, esimerkiksi kyynelkaasun ja kumiluotien, viemisen Hongkongiin. Kuva Hongkongista on heinäkuun alusta. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU-maiden ulkoministerit ovat tänään koolla Brysselissä. Kokouksessa noussee esiin ainakin Hongkongin tilanne. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Financial Timesin lähteiden mukaan ulkoministerien on tarkoitus keskustella Saksan ja Ranskan ehdottamista toimista Kiinaa kohtaan.

Lehden lähteiden mukaan Saksa ja Ranska haluavat, että EU lopettaisi poliisivälineiden kuten kyynelkaasun ja kumiluotien viemisen Hongkongiin.

Lisäksi maat ehdottavat hongkongilaisten poliittisten aktivistien pitkäaikaisen oleskelun helpottamista ja sitä, että hongkongilaisille opiskelijoille myönnettäisiin enemmän koulutusapurahoja.

Diplomaattien mukaan Saksan ja Ranskan esitys on saanut tukea muilta EU:n jäsenvaltioilta.

Ulkoministeri Haavisto on aiemmin sanonut Helsingin Sanomille, että Suomen hallituksen kanta on, että mahdollisista vastatoimista Kiinalle pitäisi sopia EU-tasolla.

Hongkongissa astui kesäkuun lopussa voimaan Kiinan läpiviemä turvallisuuslaki. Kiistellyn ja laajasti kritisoidun lain myötä muun muassa separatismi, valtion vastainen kumouksellinen toiminta, terrorismi ja vehkeily ulkomaisten voimien kanssa on turvallisuuslaissa kriminalisoitu. Lain muotoilu on niin kattava, että edelleen on epätietoisuutta siitä, mitä kaikkea luetaan kategorioiden alle.

Ensimmäinen fyysinen kokous sitten koronapandemian

Ulkoministerien keskustelun aiheina ovat lisäksi Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne, EU:n ja Turkin suhteet sekä Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanteen läpikäynti jatkaa ulkoasiainneuvoston keskustelujen sarjaa pandemian globaaleista vaikutuksista eri maanosissa ja EU:n toimista tilanteen helpottamiseksi.

Ulkoministerit keskustelevat lisäksi EU:n ja Turkin välisistä suhteista. Suomi katsoo, että EU:n ja Turkin välistä dialogia ja yhteistyökanavia on jatkettava.

– EU:n Turkki-politiikan tulee olla pitkäjänteistä ja sen on oltava omissa kannoissaan yhtenäinen, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Ulkoasianneuvoston puheenjohtajana toimii unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Muita ajankohtaisia keskustelunaiheita ovat Libyan tilanne ja EU-Intia huippukokous.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 10. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.