Amnesty: Ainakin 3 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmanlaajuisesti – epäkohdista puhumista yritetty estää

Amnestyn mukaan koronavirus on ollut kuolettava tuhansille terveydenhuollon ammattilaisille. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yli 3 000 terveydenhuollon ammattilaista ympäri maailman on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan kuollut koronavirustartunnan vuoksi.

Raportointiin liittyvien puutteiden vuoksi luku on todennäköisesti todellisuudessa vielä selvästi suurempi, järjestön tuoreessa raportissa arvioidaan.

Arvio perustuu 79 maan tietoihin. Eniten terveydenhuollon työntekijöitä on kuollut Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Britanniassa.

Britanniassa kuolleisuus on raportin mukaan ollut suurempaa tiettyjen terveydenhuollon ammattilaisten ja muiden kriittisten alojen työntekijöiden keskuudessa verrattuna työikäiseen väestöön yleisesti.

Ilmaisunvapautta rajoitettiin

Moni terveydenhuollon työntekijä on myös joutunut työskentelemään turvattomissa olosuhteissa, sillä henkilökohtaisista suojavarusteista on ollut pulaa kaikkien niiden 63 maan ja alueen osalta, josta tietoa saatiin, raportissa kerrotaan.

Joissain maissa työntekijät ovat joutuneet hankkimaan suojavarusteita itse tai muokkaamaan niitä muista tuotteista kuten roskapusseista ja sadetakeista.

Suojavarusteissa on raportoitu puutteita myös Suomessa.

– Sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan suojavarustepula johti pahimmillaan siihen, että laitoshuoltaja saattoi joutua käymään koronaepäiltyjen ja -positiivisten potilashuoneissa ilman suojavarusteita, sanoo Amnestyn Suomen-osaston talous- ja sosiaalioikeuksien asiantuntija Mariko Sato tiedotteessa.

Työolosuhteista protestoineiden työntekijöiden ilmaisunvapautta on Amnestyn mukaan paikoin yritetty rajoittaa viranomaisten tai työnantajan taholta.

Jotkut maat ovat kieltäneet mielenilmaukset tai reagoineet niihin voimakeinoin. Epäkohdista puhuneita työntekijöitä on joissain maissa irtisanottu. Egyptissä ja Venäjällä jotkut epäkohdista puhuneet työntekijät ovat saaneet syytteitä valheellisen tiedon levittämisestä.

Lisäksi terveydenhuollon työntekijät ovat raportin mukaan useassa maassa joutuneet väkivallan ja leimaamisen kohteeksi yleisön suunnalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.