Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Kansallisarkisto julkaisee yli 200 kirjeen kirjeenvaihdon Elisabetin ja monarkian edustajan, Australian kenraalikuvernööri John Kerrin välillä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Australiassa on tänään julkaistu kuningatar Elisabetin salainen kirjeenvaihto monarkian edustajan, Australian kenraalikuvernööri John Kerrin kanssa. Kirjeenvaihdon on odotettu paljastavan, oliko kuningattarella osaa suositun pääministerin syrjäyttämisessä ja vakavan poliittisen kriisin syntymisessä 1970-luvulla.

Kirjeistä on selvinnyt, että Kerr ei ilmoittanut kuningattarelle etukäteen vuonna 1975 pääministerinä toimineen Gough Whitlamin sivuuttamisesta, kirjoittaa muun muassa Sydney Morning Herald . Lehden mukaan kuningatar kuitenkin tiesi Kerrin pohtineen asiaa.

– Olin sitä mieltä, että oli parempi olla kertomatta asiaa hänen majesteetilleen etukäteen, Kerr kirjoitti 11. marraskuuta kuningattaren henkilökohtaiselle sihteerille Martin Charterisille.

Kerr erotti 11. marraskuuta 1975 Australian työväenpuoluetta edustaneen Whitlamin, minkä jälkeen maa joutui perustuslailliseen kriisiin.

Australian ylisradioyhtiö ABC kertoo Kerrin kirjoittaneen, että hän ei antanut Whitlamille mahdollisuutta järjestää vaaleja. Kerrin pelkona oli, että hänet itsensä syrjäytettäisiin ja että kuningatar joutuisi sen takia vaikeaan välikäteen.

Korkein oikeus määräsi julkaistavaksi

Kirjeiden julkaisun taustalla on Australian korkeimman oikeuden toukokuinen päätös, jossa se katsoi, että maan kansallisarkisto on toiminut väärin pantatessaan kirjeenvaihdon historioitsija Jenny Hockingilta.

Hocking on aiemmin löytänyt todisteita siitä, että kuningattaren palatsi olisi tiennyt, että Kerr harkitsi Whitlamin syrjäyttämistä ja oli mukana neuvotteluissa.

Kuningatar Elisabet on myös Australian kuningatar. Käytännössä maata kuitenkin johtaa pääministeri.

Niin Britanniassa kuin Australiassa kuningatar on yleisesti ottaen pidättäytynyt ottamasta kantaa politiikkaan.

Kansallisarkiston sivut kaatuivat

Kansallisarkiston mukaan julkaistavaa materiaalia on yhteensä yli tuhat sivua. Kirjeiden lisäksi mukana on muun muassa sanomalehtileikkeitä ja raportteja. Kaikki dokumentit julkaistiin tiistaiaamuna kansallisarkiston verkkosivuilla , joten kuka tahansa pääsee niihin käsiksi.

Kansallisarkisto tviittasi paikallista aikaa ennen puolta päivää, että arkiston sivut kaatuivat kirjeiden julkaisun jälkeen.

Kansallisarkisto on aiemmin kieltäytynyt julkaisemasta dokumentteja sillä perusteella, että kirjeenvaihto on ollut yksityistä. Liittovaltion oikeus tuki kansallisarkiston tulkintaa, mutta korkein oikeus oli toista mieltä.

Kun korkein oikeus oli antanut päätöksensä, Hocking kuvaili sitä loistavaksi. Hockingin mukaan kansalla on oikeus tietää koko tarina Australian suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin takana.

– Tämä on tärkeä uutinen historialle, kansallemme, sillä nämä todella ovat äärimmäisen tärkeitä dokumentteja historiassamme, Hocking sanoi korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

Hocking on taistellut oikeudessa kirjeiden julkaisun puolesta yli neljä vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohjalla tehtiin maanantaina yli 160 koronatestiä – tulosten saamiseen voi mennä tällä hetkellä jopa neljä päivää
 2. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 3. Juha-Pekka Lehmus: "Olen asiajohtaja - lohjalaiset, tulkaa juttelemaan!"
 4. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 5. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 6. Lohjalla koronatestauksia lauantaina
 7. Cafe Laurissa pidetyssä kahvitilaisuudessa varautuneen positiivinen tunnelma – Lohjan matkailun katse jo ensi kesässä
 8. Saunaraati löysi Tuusulan asuntomessuilta elämyksiä: tällaisia ovat moniaistiset saunapolut
 9. Lohjalaispurjehtija Kaisa Sinivuoren tiimi kolmanneksi Helsingissä
 10. Monsteriukko söi Lohjan mahdottomana pidetyn hampurilaisen ja otti jälkkäriksi pirtelön – "Vaikein haaste ikinä"
 11. Hangon veneturman tutkinta etenee – runsas videomateriaali ja useat silminnäkijähavainnot apuna
 12. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 13. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 14. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 15. "Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin" – varapuheenjohtaja Petri Honkonen aloitti puoluejohtajakampanjan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.