Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – apulaisoikeusasiamies vaatii korjaamaan käytäntöjä

Tarkastuskäynti koulukotiin tehtiin apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin määräyksestä. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan oikeusasiamies vaatii Mikkelissä sijaitsevaa Sairilan koulukotia muuttamaan lainvastaisia käytäntöjään.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kiinnittää tuoreessa tarkastuspäätöksessään huomiota muun muassa siihen, että lasten vapaata liikkumista Sairilan koulukodin piha-alueilla ja laitoksen ulkopuolella on voimakkaasti rajoitettu.

Lapset tarvitsivat ulkoiluun erityisen lenkkeilyluvan eivätkä saaneet liikkua ja oleskella osastojen ulkopuolella yhdessä.

Laitoksen ulkopuolelle liikkumiseen vaadittiin erityinen kaupunkilupa. Luvan edellytyksistä ja sen saamisesta lapsilla ei ollut tietoa, päätöksessä kerrotaan.

Päätöksen mukaan Sairilaan sijoitetut lapset kertoivat tarkastajille käsityksenään, että "lenkkeilyluvat pitää ansaita" ja että "Sairila päättää lenkkeilyluvista". Lapset myös kertoivat, että heidän mielestään Sairila oli kuin "vankila".

Sakslin sanoo pitävänsä Sairilan koulukodin käytössä olevia lapsen liikkumisvapautta rajoittavia sääntöjä lakiin perustumattomina.

Hän pitää huolestuttavana, että Sairilan käytäntöjä lasten liikkumisessa on jatkettu tietoisena siitä, että menettely on lastensuojelulain vastaista.

– Pidän menettelyä erityisen moitittavana myös sen johdosta, että useat valvovat viranomaiset ovat toistuvasti edellyttäneet, että Sairilan koulukoti luopuu ja tarkistaa lainvastaiseksi todettuja menettelyjä ja käytäntöjään, Sakslin kirjoittaa.

Myös puhelinkäytäntöjä muutettava

Apulaisoikeusasiamies edellyttää myös, että Sairilan koulukoti korjaa toimintaansa puhelinkäytäntöjensä osalta.

Sakslinin mukaan Sairilan erityisen huolenpidon osaston puhelinkäytännöt rajoittavat tai ainakin kaventavat lasten yhteydenpito-oikeutta. Osastolla oli muun muassa rajoituksia lasten puheluiden kestosta.

Oikeusasiamiehen edustajat tarkastivat valtion ylläpitämän Sairilan koulukodin helmikuussa. Tarkastuskäynti tehtiin Sakslinin määräyksestä ja ennalta ilmoittamatta. Tarkastuksella arvioitiin erityisesti lastensuojelulain tarkoittamien rajoitustoimien käyttöä ja lasten kohtelua.

Sakslin pyytää Sairilan koulukotia ilmoittamaan lokakuun loppuun mennessä, mihin toimiin se ryhtyy epäkohtien korjaamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 7. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 8. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 11. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 12. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 13. Kertaalleen heikentynyt Isaias-hurrikaani iski Pohjois-Carolinaan
 14. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 15. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.