EU:n oikeudellinen arvio vähensi eduskunnan perustuslakivaliokunnan huolia historiallisesta elpymispaketista

Ojala-Niemelän johtama perustuslakivaliokunta sai lisää kaipaamaansa valtiosääntöoikeudellista arviointia. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Perustuslakivaliokunnan huoli EU:ssa neuvoteltavan elpymispaketin perussopimusten mukaisuudesta on hälventynyt. Puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan EU:n neuvoston oikeuspalvelun lausunto vähentää alustavan arvion mukaan valiokunnan aiemmin esittämiä huolia.

Elpymispaketti, joka olisi suuruudeltaan 750 miljardia euroa, rahoitettaisiin poikkeuksellisesti EU-komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tiistaina väliarvionsa Suomen kannasta.

Perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta aiemmin kiinnittämään enemmän huomiota elpymispaketin perustuslainmukaisuuden arviointiin. Ojala-Niemelän mukaan valtioneuvoston eduskunnalle toimittama viimeisin neuvottelukannasta kertova kirje sisältää aiempaa enemmän valtiosääntöoikeudellista arviointia, joka aiemmin puuttui.

– Keskustelimme siitä, että sekä perussopimusten mukaisuuden osalta että tavallaan oikeusperustojen osalta nyt näyttää siltä, että ollaan lähempänä sitä tavoitetta, että ne ovat kunnossa. Kaikkia nyansseja emme ehtineet käsitellä, mutta lähtökohtaisesti katsoimme, että valtioneuvoston tavoitteet tässä asiassa ovat alustavasti oikean suuntaisia, Ojala-Niemelä sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hänen mukaansa neuvotteluissa esitettyjä muutosehdotuksia komission ehdotukseen ei ole saatu sen sijaan eduskunnan käsiteltäväksi miltään osin.

Tästä on kyse

EU-maiden johtajat kokoontuvat perjantaina ja lauantaina huippukokoukseen neuvottelemaan historiallisesta elvytyspaketista, jolla alueen talous on tarkoitus nostaa takaisin jaloilleen. Keskiviikkona sopua pohjustavat eurooppaministerit.

Elpymispaketti lähti liikkeelle toukokuussa Saksan ja Ranskan yhteisestä esityksestä, jonka jälkeen komissio ja huippukokouksia johtava Charles Michel ovat antaneet kompromissiehdotuksensa.

Viime viikolla annetussa Michelin ehdotuksessa elpymispaketin suuruus oli yhä 750 miljardia euroa. Myös suhde lainojen ja tukien välillä oli pidetty ennallaan. Paketista 500 miljardia euroa jaettaisiin jäsenmaille avustuksina ja 250 miljardia euroa lainoina.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) on määrä esitellä Michelin ehdotusta torstaina eduskunnan suurelle valiokunnalle.

– Olisin toivonut henkilökohtaisesti, että Michelin esitys olisi ollut jo enempi kompromissihakuinen, Ojala-Niemelä sanoi.

Elpymispaketin rinnalla neuvotellaan unionin seitsenvuotisesta budjetista. Vuosien 2021–2027 budjettikehys olisi tuoreen ehdotuksen mukaan aiemmin hahmoteltua maltillisempi 1074 miljardia euroa.

Suomen tavoitteena on, että elpymisväline olisi pienempi ja lainojen suhde avustuksiin nähden olisi ehdotettua suurempi. Keskeinen kysymys on myös jäsenmaiden enimmäisvastuu.

EU:n neuvoston oikeuspalvelun lausunnon mukaan ehdotukset ovat EU:n perussopimusten mukaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. Auton alle sijoitettu pommi räjähti Torniossa viime yönä
 7. Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä
 8. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 9. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 10. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 13. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 14. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 15. Isaias iski hurrikaanivoimalla Yhdysvaltain Pohjois-Carolinaan – laantui aamupäivällä trooppiseksi myrskyksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.