Valko-Venäjällä on otettu kiinni yli 30 ihmistä – Minskissä osoitettiin mieltä, kun oppositioehdokasta ei päästetty ehdolle presidentinvaaleihi

Lukashenko on johtanut Valko-Venäjää itsevaltaisin ottein jo yli 25 vuoden ajan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valko-Venäjällä sadat mielenosoittajat ovat marssineet pääkaupunki Minksin kaduilla ja yli 30 ihmistä on otettu kiinni. Mielenosoitus järjestettiin sen jälkeen, kun istuvan presidentin Aleksandr Lukashenkon haastajille ei annettu lupaa osallistua elokuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Mielenosoittajat kävelivät Minskin kaduilla rauhanomaisesti ja käsiään taputellen, kun ohimenevät autoilijat soittivat torviaan tuen merkiksi.

Protesteja järjestettiin myös muutamissa muissa kaupungeissa, kuten Brestissä ja Gomelissa.

Ihmisoikeusjärjestö Viasnan mukaan kiinni olisi otettu yhteensä yli 35 henkilöä. Kiinni otettujen joukossa on myös useita journalisteja.

Valko-Venäjän keskusvaalikomissio kertoi aiemmin tiistaina, ettei se anna oppositioehdokas Viktor Babarikon asettua ehdolle presidentinvaaleihin. Babarikoa oli ennalta pidetty vahvimpana haastajana Lukashenkolle, joka tavoittelee elokuun vaaleissa kuudetta kauttaan.'

Amnesty: Babariko on mielipidevanki

Entinen pankinjohtaja Babariko otettiin kiinni kesäkuussa, ja viranomaisten mukaan häntä epäillään talousrikoksista. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tunnustanut hänet mielipidevangiksi.

Komissio äänesti yksimielisesti Babarikon ehdokkuutta vastaan. Puheenjohtajan mukaan Babariko ei ollut tehnyt selkoa kaikista tuloistaan ja lisäksi hänen kampanjansa oli saanut tukea ulkomailta.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat nimittäneet Babarikoa Moskovan sätkynukeksi, koska hän johti aikaan Venäjän Gazprombankin valkovenäläistä tytäryhtiötä.

Keskusvaalikomissio hylkäsi myös toisen oppositioehdokkaan. Valeri Tsepkalon ehdokkuus hylättiin, koska hänellä ei komission mukaan ollut riittävästi allekirjoituksia tukijalistallaan. Nimiä vaaditaan 100 000.

Tohveleilla Lukashenkoa vastaan

Ehdolle päästettiin kuitenkin yllättäen Svetlana Tihonovskaja, joka asettui ehdolle sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä Sergei Tihonovski vangittiin. Videobloggaajana tunnettu Sergei Tihonovski pyrki aiemmin itse ehdokkaaksi ja nimitteli kampanjaiskulauseessaan Lukashenkoa "torakaksi". Hänen kannattajansa heiluttelevat mielenosoituksissa torakantappoaseena käytettyjä tohveleita.

Tihonovskia syytetään yleisen järjestyksen häiritsemisen lietsomisesta, ja hän saattaa saada vankeustuomion.

Valko-Venäjän ilmapiiri on ollut levoton vaalien edellä. Maassa on ollut laajoja mielenosoituksia itsevaltiaan ottein hallitsevaa Lukashenkoa vastaan.

Maan koronavirustilanne on vaikea, sillä yhdeksän miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 65 000 tartuntaa eli lähes 7 000 tapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on reilut 1 300. Lukashenko ei ole kuitenkaan suostunut siirtämään vaaleja eikä määräämään tiukkoja rajoitustoimia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole vuoden 1995 jälkeen tunnustanut yksiäkään Valko-Venäjän vaaleja vapaiksi ja rehellisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. St. Honoré täyttää 35 vuotta: Musiikkiklubi esiintyy keskiviikkona paikan päällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.