Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut

Mustikkasadon poimijoiksi toivotaan suomalaisia. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Aika alkaa loppua thaimaalaisten mustikanpoimijoiden tuomiselle Suomeen. Thaimaa ei ole antanut poimijoille matkustuslupaa, ja he eivät enää ehtisi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen, kertovat marja-alan kotimaiset asiantuntijat.

– Vaikka thaimaalaiset saisivat nyt heti kotimaaltaan matkustusluvan Suomeen, he ehtisivät enää Lapin sadon poimintaan, kertoo tutkija Kalle Hoppula Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Hoppulan mukaan Suomen mustikka-alan yrittäjät "elävät epätietoisuudessa ja pienessä pelossa" siitä, miltä osin sato saadaan poimituksi.

– Mustikkasadon poimijoiksi toivotaan suomalaisia. Lisäksi jää nähtäväksi, ehtiikö metsiin mukaan marjatiloilta Suomeen tulleita ukrainalaisia poimijoita.

Thaimaasta ei ollut tullut tiistaihin mennessä mitään tietoa siitä, että maa olisi myöntämässä poimijoille matkustuslupaa Suomeen, kertoi hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä STT:lle.

Mansikkasadon osalta poimijatilanne on parempi.

– Tämän vuoden mansikkasato saadaan poimituksi. Saimme kesäksi kausityöntekijöitä Ukrainasta. Lisäksi suomalaiset ovat löytäneet me-henkeä mansikoiden itsepoimintaan, sanoo Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liiton (HML) toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Mansikka nyt melko hintavaa

Ilomäen mukaan on vielä liian aikaista arvioida, muodostuuko mansikkasato hyväksi, keskinkertaiseksi vai tavanomaista heikommaksi.

Mansikan hinta näyttää Hoppulan mukaan asettuvan hieman korkeammaksi kuin tavanomaisina kesinä.

– Ykkösluokan mansikka maksaa kuluttajamarkkinoilla noin 40 euroa per viiden kilon laatikko. Tavanomainen hinta on 30–35 euroa.

Hoppulan arvion mukaan mansikan hinta ei todennäköisesti tule tuosta alaspäin, vaikka pääsato onkin vasta osin tulossa myyntiin.

Heinäkuun sateisesta alkupuolesta on ollut osin apua mansikka-alalle, täydentää Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

– Viileämpi jakso hidasti mansikan kypsymistä, mikä oli hyvä asia. Kuuman ja kuivan kesäkuun aikana näytti siltä, että koko mansikkasato kypsyy yhdellä kertaa.

Koronaryväs jää yksittäiseksi?

Koronavirus on näkynyt marja-alalla ulkomaisten poimijoiden maahantulon esteiden lisäksi siten, että marjanpoimijoilla todettiin äskettäin yhdeksän koronatartuntaa samalla tilalla Päijät-Hämeessä.

HML:n Ilomäki korostaa, että kyse on yksittäisestä tapauksesta: muita tartuntoja ei ole tullut marjatiloilta hänen tietoonsa.

– Meillä oli kevät aikaa käydä koronatorjunnan prosessit läpi viranomaisten kanssa. Saimme heiltä hyvät ja selkeät ohjeet. Niitä on myös noudatettu esimerkiksi karanteeniajoissa, hygienia-asioissa ja turvavälien pitämisessä.

Asiantuntijat muistuttavat, että mustikan- ja puolukanpoimijoiden osalta koronavaatimukset ovat erilaiset kuin mansikkatiloilla. Koska luonnonmarjojen poimijoiden työ ei sijoitu maatiloille vaan maastoon, heillä karanteeni ei estäisi nopeaa töiden aloittamista.

Mustikka- ja puolukkasato hyvä

Mustikan osalta poimijapula on ikävä asia myös sikäli, että mustikan sato on muodostumassa runsaaksi.

– Mustikkasato on merkittävästi parempi kuin viime vuonna. Kuuma ja kuiva alkukesä oli mustikalle vain plussaa. Heinäkuun alun sateet tulivat nekin tälle marjalle oikeaan aikaan, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta.

Hänen mukaansa lumeton talvi aiheutti mustikalle jonkin verran pakkausvaurioita. Ne näyttävät silti jääneen paikallisiksi.

Metsämarjoista myös puolukan sadosta voidaan odottaa Peltolan mukaan varsin kelvollista.

– Puolukka on satovarmempi kuin mustikka. Jos mustikan sato onnistuu, puolukkaakin saadaan.

Hillan sato on Peltolan mukaan jo poimittavissa Lapin eteläpuolella.

– Lapissa hillaa päästään poimimaan noin viikon päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tammisaaren syysmarkkinat peruttu – koronaohjeita mahdoton noudattaa 30 000 vierailijan tapahtumassa
 2. Hamilton piti Bottaksen takanaan Barcelonan sadasosakamppailussa – "Tiesin, että Lewisin kanssa tulisi tiukkaa"
 3. Lohjalla ilmaisten kasvomaskien jakelusta päätöksiä viimeistään alkuviikosta – uusia koronavirustartuntoja ei ole vähään aikaan ilmaantunut
 4. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 5. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 6. Huumekuski pakeni poliisia Lohjalla – auto ulos tieltä, ratissa kortiton nainen
 7. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 8. Koulujen ylijäämäruoan myynti käynnistyi jälleen Lohjalla: "Jatkamme sitä koronatilanteen mukaan – muutoksiin ollaan valmiita"
 9. Koronavirus heijastui Länsi-Uudenmaan Säästöpankin alkuvuoden tulokseen – kiinteistönvälittäjillä on ollut Lohjan alueella kiirettä
 10. Lohjalla puretaan koronatestijonoa jälleen lauantaina
 11. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 12. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 13. Kypsynyt Kotkaniemi loistaa Montrealin tähtenä
 14. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 15. Unelmana balettitanssijan ammatti – lohjalainen 10-vuotias Luka Leppänen aloitti opinnot Kansallisoopperan balettikoulussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.