Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan on liian aikaista todeta, että inhimillinen virhe olisi johtanut ukrainalaiskoneen tammikuiseen alasampumiseen Iranissa. DPA / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan on liian aikaista todeta, että inhimillinen virhe olisi johtanut ukrainalaiskoneen tammikuiseen alasampumiseen Iranissa.

Iranilainen ilmailuviranomainen julkaisi viime viikonloppuna raportin, jonka mukaan ilmatorjuntayksikön koneenkäyttäjä oli unohtanut säätää tutkajärjestelmänsä paikkaa vaihdettuaan. Tämä virhe vaikutti osaltaan siihen, että järjestelmän tiedot luettiin väärin.

Raportin mukaan virheiden ketjureaktio johti lopulta Ukraine International Airlinesin koneen alasampumiseen, jossa kuoli yli 170 ihmistä.

Koneen pudottaneet ohjukset ammuttiin ilmatorjuntayksiköstä, joka oli luullut lentokonetta risteilyohjukseksi.

Ukrainan Kulebanin mukaan johtopäätöksiä pitäisi tehdä "tutkinnan viitekehyksen sisällä", ja lisäksi kaikki faktat tulisi saada näytettyä toteen.

Mustat laatikot syyniin ensi viikolla

Viime kuussa Ranskan lento-onnettomuuksia tutkiva viranomainen kertoi, että Iran on luvannut lähettää alasammutun ukrainalaiskoneen mustat laatikot Ranskaan heinäkuussa. Laatikoiden tutkiminen olisi tarkoitus aloittaa ensi viikon maanantaina eli 20. heinäkuuta. Iranin on kerrottu aiemmin johtavan ensi viikolla alkavaa tutkintaa.

Ukraina on myös kertonut lähettävänsä tutkinnan avuksi asiantuntijoita. Maa antoi myös ymmärtää, että Pariisissa tehtävän tutkinnan löydökset olisivat luotettavia.

Boeing 737 -matkustajakone ammuttiin alas tammikuun alkupuolella pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt liikkeelle Iranin pääkaupungista Teheranista.

Aluksi Iran kertoi onnettomuuden johtuneen teknisestä viasta. Myöhemmin se myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa.

Suurin osa kuolonuhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Uhrien joukossa oli myös useita kaksoiskansalaisia. Uhrien joukossa oli myös muun muassa 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai oleskelulupa.

- - - - -

Korjattu aiempaa uutista klo 17.21 : Muutettu raportin julkaisuajaksi sunnuntain sijaan viikonloppu, sillä raportti julkaistiin todennäköisesti jo lauantain puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.