Yle: Rovaniemellä samaan tartuntaketjuun liittyvien korona-altistuneiden määrä noussut yli kahteensataan – koko maan tartuntaluvut pienenivät, koska tilastointitapa muuttui

Koronavirustartuntojen tilastointitapaa on muutettu. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Rovaniemellä samaan tartuntaketjuun liittyvien korona-altistuneiden määrä on noussut jo yli kahteensataan. Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Rovaniemellä todettiin viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa, joiden seurauksena Poropolun päiväkodissa ja Puolustusvoimissa altistui yhteensä sata ihmistä.

Altistuneiden testauksen yhteydessä löydettiin vielä kolmas uusi tartunta päiväkotilapsella.

– Lapsi oli keskiviikkona vieraillut aktiviteettipuisto Hoplopissa, mistä johtuen altistuneiden joukko kasvoi entisestään, Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoo STT:lle.

Hoplopin tiloissa pienempi riski saada tartunta

Rollohallissa ja Hoplopissa vierailleista on Broasin mukaan määrätty karanteeniin tähän mennessä 107 ihmistä, mutta luku saattaa vielä muuttua.

– Ohjeistimme, että ainoastaan tartunnan saaneen kanssa samaan aikaan eli kello yhdentoista aamupäivällä ja kolmen iltapäivällä välillä vierailleiden tulee ottaa yhteyttä tartuntaviranomaisiin karanteeniin asettamiseksi, Broas kertoo.

Hoplopissa vierailleiden riski saada tartunta on Broasin mukaan pienempi kuin aiemmissa kahdessa tapauksessa, koska kyseessä on näitä huomattavasti suurempi sisätila.

Aiemmissa tapauksissa testattiin kaikki altistuneet.

– Halusimme laajoilla seulonnoilla selvittää myös tartuntaketjujen alkuperää, koska tartunnoilla ei ollut selvää yhteyttä Ruotsiin tai muualle alueille, joissa koronaa esiintyy enemmän, Broas kertoo.

Poropolun päiväkodin ja Puolustusvoimien seulonnoissa kaikki muut seulontatulokset ovat olleet negatiivisia. Tästä johtuen uusia tartuntoja ei Broasin mukaan välttämättä enää ilmene näiden tapauksien yhteydessä.

– Täytyy kuitenkin odottaa Hoplopissa altistuneiden kahden viikon karanteeniajan loppuun, ennen kuin voidaan saada tästä varma tieto, Broas muistuttaa.

Koko maassa tähän mennessä 7 296 tartuntaa ja 328 kuolemaa

Suomessa on nyt varmistettu yhteensä 7 296 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Luku on pienempi kuin eilen, mikä johtuu THL:n muuttuneesta tilastointitavasta.

Koronavirustapausten yhdistämisen aikaväli on tähän asti ollut kolme kuukautta. Jos samasta henkilöstä on koronavirusilmoitus esimerkiksi maaliskuulta ja kesäkuulta, on tartuntatautirekisteriin kirjattu kaksi eri koronatapausta.

Nyt yhdistämisen aikaväli muutetaan vuodeksi. Muutoksen vuoksi koronatapauksien määrä vähenee 20:llä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä vähenee 8 ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä 12 tapausta.

Suomessa ei ole todettu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Sen sijaan koronaan liittyvien kuolemien määrä on vähentynyt maanantaista yhdellä, sillä THL:n mukaan kuolinsyyt ovat tarkentuneet.

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu nyt yhteensä 328 kappaletta. Sairaalahoidossa on koronan takia seitsemän ihmistä, tehohoidossa ei yhtään.

Virustestauksen kapasiteetti on tällä hetkellä THL:n mukaan yli 13 000 testiä päivässä. Parantuneita arvioidaan olevan noin 6 880, eli noin 90 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 2. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 3. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 4. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 5. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 6. Twitter haluaa rajoittaa valtiojohtoisia vaikuttamisyrityksiä – useiden medioiden tilit saamassa uuden merkinnän
 7. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 8. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 9. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 10. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta
 11. Viikonloppu vierähtää aurinkoisessa säässä
 12. Yleisön pääsy Kansojen liigan peleihin jäi auki Uefan kokouksessa – Palloliiton pääsihteeri: "Joudumme vielä odottelemaan pari viikkoa"
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Lohjalla ei uusia korotartuntoja – keskiviikkona ennätysmäärä testattuja
 15. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 9. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.