Iowan esivaalien lopputulosta saadaan vielä jännittää – Pete Buttigieg ottamassa niukan johdon, Bernie Sanders täpärästi toisena

Pete Buttigieg oli hienoisessa johdossa, kun demokraatit julkaisivat pitkän viivästyksen jälkeen ensimmäisiä esivaalituloksia Iowassa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Iowassa julkaistiin keskiviikon vastaisena yönä viimein tuloksia demokraattien esivaalista. Niiden mukaan johdossa on 38-vuotias entinen pormestari Pete Buttigieg, joka oli saanut 26,8 prosenttia delegaateista, kun äänistä oli laskettu 71 prosenttia. Toisena on senaattori Bernie Sanders 25,2 prosentilla.

Kolmantena on senaattori Elizabeth Warren 18,4 prosentilla ja vasta neljäntenä entinen varapresidentti Joe Biden 15,5 prosentilla. Iowasta kerrottiin, että lisää tuloksia on luvassa vasta päivällä, eli aikaisintaan iltapäivällä Suomen aikaa. Lopullisten tulosten valmistumisaikataulusta ei ole vielä tietoa.

Uutistoimisto AP totesi ehdokkaiden välisten erojen olevan niin pienet, ettei tähän mennessä saatujen tulosten perusteella voi vielä julistaa Iowan esivaalien voittajaa.

Buttigieg puhui riemuitseville kannattajilleen New Hampshiressä ja kutsui tulosta ällistyttäväksi voitoksi.

– Olen luottavaisempi kuin koskaan ennen kampanjaamme, joukkueeseemme ja visioon, joka toi meidät tänne, hän sanoi.

Iowan tulosten julkistaminen viivästyi pahasti, sillä alun perin vaalikokousten tulosten piti olla selvillä jo varhain tiistaina Suomen aikaa. Ongelmat liittyivät etenkin uuteen sovellukseen, jolla eri vaalipiirien oli tarkoitus raportoida tuloksia Iowan demokraattipuolueelle. Sovellus ei toiminut odotetusti, ja tuloksia jouduttiin raportoimaan manuaalisesti, mikä teki vaali-illasta todellisen pannukakun.

Ehdokkaat lensivät jo seuraavaan esivaaliosavaltioon New Hampshireen, kun Iowassa vielä yritettiin saada äänestystuloksia selville.

Buttigieg panosti Iowaan

Osavaltioiden esivaaleissa ratkaistaan puolueen tuleva presidenttiehdokas. Iowan vaalikokoukset aloittavat perinteisesti esivaalikauden, ja Iowan tulokset ovat usein näyttäneet suuntaa presidenttikisan voimasuhteille.

Tällä kertaa Iowan merkityksen arvellaan jäävän tavallista pienemmäksi, sillä tulosten viivästyminen vei osavaltiossa menestyneiltä ehdokkailta kullanarvoisen hetken paistatella median parrasvaloissa.

Johtavat ehdokkaat ovat perinteisesti laittaneet paljon paukkuja Iowassa ja muissa varhaisissa esivaaliosavaltioissa pärjäämiseen. Esimerkiksi Buttigiegin kampanja oli panostanut etenkin Iowaan, jossa hänellä arveltiin olevan hyvät mahdollisuudet menestyä osavaltion väestörakenteen ansiosta.

Buttigieg on Indianan osavaltion South Bendin kaupungin entinen pormestari. Hän oli valtakunnallisesti täysin tuntematon nimi ennen presidenttikisaan lähtemistään.

Bidenilla odotetun hankala alku

Entinen varapresidentti Biden on ollut käytännössä ehdokkuutensa ilmoittamisesta lähtien valtakunnallisten mielipidemittausten kärjessä, mutta Iowassa hän näyttää jäävän kärkinelikon hännille. Iowaa pidettiin ennakkoon hieman hankalana osavaltiona Bidenille, mutta neljänneksi jääminen ei ainakaan tuo lisäpontta hänen kampanjalleen.

Bidenin vahvuutena pidetään sitä, että hän on mustien äänestäjien keskuudessa selvästi suosituin ehdokas, ja monissa tulevien viikkojen esivaaliosavaltiossa mustat muodostavat suuremman osuuden väestöstä kuin Iowassa. Sen sijaan Buttigiegin kannatus mustien keskuudessa on vähäistä.

Sekä Bidenin että Buttigiegin nähdään edustavan demokraattipuolueen maltillista siipeä, kun taas Sanders ja Warren kuuluvat puolueen vasempaan laitaan. Sanders on parin viime kuukauden aikana noussut gallupeissa Warrenin edelle suosituimmaksi vasemmistoehdokkaaksi.

Iowan demokraattijohtaja pyysi anteeksi

Iowassa pidettiin samana päivänä myös republikaanien esivaali, jonka voitti kirkkaasti istuva presidentti Donald Trump. Trump hyödynsi demokraattien kaaosta ilkkumalla puolueelle Twitterissä.

Iowan demokraattipuolueen puheenjohtaja Troy Price kertoi ongelmista tiistaina tiedotustilaisuudessa samoihin aikoihin, kun puolue julkaisi ensimmäisiä tuloksia.

– Tulosten julkistamisen ongelmia ja Iowan demokraattien vaalikokouksien olosuhteita on mahdotonta hyväksyä. Puolueen puheenjohtajana pyydän tätä syvästi anteeksi, Price sanoi.

Pricen mukaan ongelmat johtuivat koodausvirheestä. Hän kuitenkin vakuutti, että tulosdata oli koko ajan turvassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Barcelona jatkaa mestaruudesta taistelua – "Nämä kolme pistettä ovat erittäin tärkeät"
 7. 12 000 uutta alokasta astuu armeijan vihreisiin
 8. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 9. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 10. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 11. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 12. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 13. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 14. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 15. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 12. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.