Suomen Pankin Kajanoja: Tällä tes-linjalla Suomen kustannuskilpailukyky säilyy ennallaan

Alkuvuonna tehtyjen sopimusten keskiössä on ollut palkankorotusten asettuminen 3,3 prosenttiin sekä 24 kiky-tunnin korvaaminen muilla työaikajärjestelyillä. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Jos nyt solmittujen työehtosopimusten sisältö vakiintuu tämän sopimuskierroksen yleiseksi linjaksi, Suomen kustannuskilpailukyky säilyy suunnilleen ennallaan. Näin arvioi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, jonka vastuualueena on kotimainen talouspolitiikka.

– Tuo kuitenkin edellyttää myös sitä, että ulkomaiset markkinat pysyvät jokseenkin vakaina, Kajanoja lisää.

Alkuvuonna tehtyjen sopimusten keskiössä on ollut palkankorotusten asettuminen 3,3 prosenttiin sekä 24 kiky-tunnin korvaaminen muilla työaikajärjestelyillä.

– Kiky-tuntien tilalle sinne on tullut sopimuksiin joitakin elementtejä, jotka jonkin verran parantavat kilpailukykyä. Työajan osalta voidaan tehdä entistä joustavampia järjestelyitä työantajan direktioon sekä paikalliseen sopimiseen perustuen. Mutta nuo muutokset ja kiky-tunnit eivät ole yhteismitallisia. En siksi pysty arvioimaan, kompensoivatko nämä muutokset kikyn vaikutuksen kokonaan, Kajanoja sanoo.

Esimerkiksi Palvelualan ammattiliitto PAM ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat korostaneet, että niille ei tämän kevään sopimusten päänavauksen 3,3 prosentin palkankorotus riitä. Kajanoja ei lähde ottamaan kantaa siihen, miten mahdollisia tai oikeutettuja nuo vaatimukset ovat.

– Sen voi sanoa, että olisi tärkeää, että koordinaatio toimisi työmarkkinoilla. Se on työllisyyden kannalta parempi, ja parempi myös sen osalta että Suomi pärjää rahaliitossa.

Kajanoja muistuttaa, että pari vuotta sitten tes-neuvotteluissa kävi niin, että päänavaajasopimuksen linjasta muodostui yleinen linja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 7. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Länsi-Uusimaa-rastien jahti alkaa torstaina – 11 tapahtumassa on myös sprinttiä ja pyöräsuunnistusta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Lohjan ratsastajien Sofia Geaylla menestyksekäs päivä Laakspohjan kisoissa
 11. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 12. Kirjoittajavieras Piritta Poikonen: Ihmisiä väsyttää, koronaa ei
 13. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 14. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 15. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 3. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 4. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 8. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 12. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 13. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 14. Aatu Rädystä ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? "Se olisi suuri kunnia"
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – alaikäinen epäilty vangittiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.