Sanders voitti New Hampshiren esivaalit niukasti ennen Buttigiegia – Klobuchar nousi yllättäjäksi

Ihmisiä äänestämässä New Hampshiressa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Ennakkosuosikit Bernie Sanders ja Pete Buttigieg pitivät pintansa demokraattipuolueen esivaaleissa New Hampshiressa Yhdysvalloissa. Senaattori Sanders nappasi voiton, ja ex-pormestari Buttigieg jäi niukasti kakkoseksi.

Useat yhdysvaltalaiskanavat julistivat Sandersin voittajaksi, kun vajaat 90 prosenttia äänistä oli laskettu.

Sandersilla on noin 26 prosentin ääniosuus, kun Buttigieg on saanut noin 24 prosenttia äänistä.

– Meillä on takanamme kaksi voittoa, äänten enemmistö Iowassa ja voitto täällä tänään. Nyt menemme Nevadaan ja Etelä-Carolinaan, ja aiomme voittaa siellä, Sanders julisti voitonpuheessaan ja kiitteli sitten vastaehdokkaitaan.

– Kuka tahansa voittaakin, ja toivon että se olen minä, me puhallamme yhteen hiileen ja voitamme nykyhistorian vaarallisimman presidentin.

Buttigieg, 38, ja Sanders, 78, pärjäsivät demokraattiehdokkaista parhaiten viime viikolla Iowan vaalikokouksissa, ja he olivat myös New Hampshiressa gallupien kärjessä.

– Ihailin senaattori Sandersia, kun olin lukiossa, ja haluan onnitella häntä. Kunnioitan häntä edelleen suuresti, Buttigieg sanoi puheessaan.

New Hampshire on Yhdysvaltain esivaalikauden toinen etappi Iowan jälkeen. Esivaaleissa valitaan demokraattien presidenttiehdokas ensi marraskuun vaaleihin.

Iowan vaalikokouksista tuli kaaos, kun äänten julkistaminen viivästyi teknisten ongelmien takia päiväkausilla.

Klobucharille lisäpotkua

New Hampshiren vaali-illan yllättäjäksi nousi senaattori Amy Klobuchar, joka sijoittuu kolmanneksi noin 20 prosentin ääniosuudella. Tulos on selvästi ennakko-odotuksia parempi ja on antamassa demokraattien maltillista linjaa edustavan Klobucharin kampanjalle roimasti lisäpotkua.

– Hei Amerikka. Minä olen Amy Klobuchar, ja minä päihitän Donald Trumpin, Klobuchar aloitti puheensa kannattajilleen.

New Hampshire oli sen sijaan karvas pettymys ex-varapresidentti Joe Bidenille ja senaattori Elizabeth Warrenille. Warren ja Biden jäävät sijoille neljä ja viisi, molemmat alle 10 prosenttiin.

Sosiaalidemokraattisia arvoja ajava Sanders on noussut viime viikkoina Warrenin ohi demokraattien vasemmistosiiven vahvimmaksi ehdokkaaksi, ja New Hampshiren voitto on nostamassa häntä koko esivaalikisan ykkössuosikiksi. Warrenin osake puolestaan laskee entisestään, sillä hänen kotiosavaltionsa Massachusettsin naapuriosavaltion olisi pitänyt olla hänelle otollista maaperää.

Buttigieg sai Iowan voitostaan paljon myönteistä näkyvyyttä ja vahvisti asemiaan presidenttikisassa, mikä näkyi New Hampshiressakin. Hän on silti kilvassa altavastaaja. Vaikka Buttigieg sai hyvän tuloksen myös New Hampshiresta, ovat seuraavat osavaltiot vaikeita ex-pormestarille. Maltillisena pidetyn Buttigiegin kannatus etenkin mustien äänestäjien keskuudessa on vaisua.

Sekä Sanders että Buttigieg näyttävät saavan New Hampshiresta taakseen kokonaiskisaa ajatellen yhdeksän delegaattia. Yhteensä Buttigiegilla on nyt 23, Sandersilla 21 ja Klobucharilla seitsemän delegaattia. Esivaaleissa on jaossa yhteensä lähes 4 000 delegaattia, jotka ratkaisevat presidenttiehdokkuuden kohtalon.

Biden luovutti jo etukäteen

Bidenin ei etukäteenkään uskottu yltävän New Hampshiressa kärkikastiin, mutta huono tulos on silti kolaus hänen kampanjalleen. Biden näytti nostavan kädet pystyyn tappion merkiksi jo etukäteen, sillä hän ei osallistunut suunniteltuun vaali-illan tilaisuuteensa New Hampshiressa vaan lensi jo tiistaina suoraan Etelä-Carolinaan, jossa pidetään esivaalit ensi viikolla.

Biden on ollut pitkään valtakunnallisten gallupien kärjessä, mutta on viimeisimmissä kyselyissä pudonnut kakkoseksi Sandersin taakse. Iowassa hän jäi neljänneksi.

Iowan ja New Hampshiren tiedettiin jo ennakkoon olevan hankalia osavaltioita Bidenille, sillä ex-varapresidentin kannatus on erityisen vankkaa mustien äänestäjien keskuudessa, joiden osuus näissä osavaltioissa on melko pieni. Biden näyttääkin lataavan paljon paukkuja juuri Etelä-Carolinaan, jossa suuri osa demokraattiäänestäjistä on mustia.

– Olemme kuulleet vasta kahden osavaltion mielipiteet. Kahden. Emme koko maan, emme puolen maasta, emme neljäsosan, emme 10 prosentin, vaan kahden, Biden sanoi Etelä-Carolinassa pitämässään vaalitilaisuudessa, kun New Hampshiren tuloksia julkistettiin.

New Hampshire sijaitsee Uuden-Englannin alueella Yhdysvaltain koilliskulmassa. Useimmat Uuden-Englannin osavaltiot ovat melko liberaaleja, mutta New Hampshiren erityispiirteenä on suuri liikkuvien äänestäjien osuus. Osavaltio onkin ollut usein presidentinvaaleissa yksi vaa'ankieliosavaltioista, joissa sekä demokraatti- että republikaaniehdokkaalla on ollut voittomahdollisuus.

Yang ja Bennet jättivät kisan kesken

Ainakin kaksi demokraattiehdokkaista putosi pois kisasta New Hampshiren vaali-iltana, kun Andrew Yang ja Michael Bennet ilmoittivat lopettavansa kampanjansa.

Teknologiayrittäjänä rikastunut Yang korosti kampanjassaan matematiikka- ja talousosaamistaan sekä perustulomalliaan ja keräsi kannattajia erityisesti nuorten miesten keskuudessa. Iowan vaalikokouksissa hän sai kuitenkin vain noin prosentin äänistä, mikä oli kampanjalle pettymys. Senaattori Bennetin kampanja taas ei lähtenyt lentoon missään vaiheessa.

Lähteinä CNN , Washington Post ja New York Times .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 7. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 8. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 9. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 10. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 11. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 12. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 13. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi
 14. Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.