Uusi tutkimusmenetelmä osoittaa: kevytkin liikkuminen on yhteydessä iäkkään ihmisen terveyteen

Tutkimustulokset tukevat lisääntyvää näyttöä kevyen liikunnan eduista. Kuvituskuvaa. Kalle Parkkinen / LEHTIKUVA
STT

STT

Iäkkäillä ihmisillä erittäin kevytkin liikunta on yhteydessä terveempään kehonkoostumukseen ja nopeampaan kävelyvauhtiin, selviää Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta . Tutkimuksessa mukana olleista 70–85-vuotiaista henkilöistä kaksi kolmasosaa ei liikkunut viikossa minuuttiakaan rivakkaa kävelyä vastaavalla teholla, mutta yhteys esimerkiksi matalampaan rasvaprosenttiin näkyi hyvin kevyestikin liikkuvilla.

– Olimme yllättyneitä siitä, että jo erittäin matalatehoinen aktiivisuus, joka vastaa esimerkiksi kevyttä käveleskelyä ja kotitöissä puuhailua, oli yhteydessä sekä terveempään kehonkoostumukseen että nopeampaan kävelyvauhtiin, sanoo tohtorikoulutettava Tiina Savikangas yliopiston tiedotteessa .

Uudella tutkimusmenetelmällä liikkumisen intensiteetin tutkiminen onnistui aiempaa tarkemmin. Tiedotteen mukaan päivittäinen aktiivisuus jaetaan tavallisesti paikallaanoloon, kevyeen ja reippaaseen-rasittavaan aktiivisuuteen. Tuoreessa tutkimuksessa aktiivisuus on jaettu lisäksi tarkkoihin intensiteettijaksoihin niin, että esimerkiksi kevyen aktiivisuuden kirjoon kuului 25 intensiteettijaksoa.

Tulos rohkaisee liikkumaan

Monilta vähän liikkuvilta vanhuksilta reippaan liikunnan harrastaminen ei onnistu, joten tutkimuksen tekijät pitävät tietoja kevyen liikunnan yhteydestä terveyteen rohkaisevina. Kehonkoostumus ja kävelykyky ovat tärkeitä terveyden ja toimintakyvyn mittareita iäkkäille, sillä ne auttavat arvioimaan muun muassa liikkumiskyvyn säilymistä ja ennenaikaisen kuoleman riskiä.

– Iäkkäitä tuleekin kannustaa lisäämään päiviinsä minkä tahansa tehoista liikkumista, tiedotteessa todetaan.

Tutkijat korostavat, ettei tutkimuksesta voida tehdä johtopäätöksiä syy-seuraussuhteista. Tulokset kuitenkin tukevat lisääntyvää näyttöä kevyen liikunnan eduista.

– Poikkileikkausasetelma tarkoittaa, että tutkimme liikkumisen yhteyttä kehonkoostumukseen ja liikkumiskykyyn vain yhdessä aikapisteessä. Emme siis voi päätellä, johtaako runsaampi aktiivisuus nopeampaan kävelyvauhtiin vai toisin päin, Savikangas selittää.

Tutkimus oli osa Jyväskylän yliopiston Password-tutkimusta, joka toteutettiin liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa. Passwordiin osallistui reilut 300 iältään 70–85-vuotiasta ihmistä, jotka liikkuivat ennen tutkimuksen alkua suositeltua vähemmän.

Osatutkimuksessa oli mukana reilut 290 osallistujaa. Tutkimuksessa selvitettiin liikkumisen määrän ja intensiteetin yhteyttä muun muassa rasvaprosenttiin, käsien ja jalkojen lihasmassaan ja alaraajojen toimintakykyyn.

Kevyt liikunta on mukana liikkumissuosituksissa

Viime vuonna päivitetyissä UKK-instituutin liikkumissuosituksissa yli 65-vuotiaille nostettiin esiin kevyt liikuskelu. Ratkaisu perustui siihen, että nykyisen tutkimusnäytön perusteella kevyellä liikkumisella on terveyshyötyjä.

– Jokaisen kannattaa liikkua arjessa niin paljon kuin oma terveydentila huomioiden on mahdollista, sanoi erikoistutkija Saija Karinkanta UKK-instituutin tiedotteessa joulukuussa.

Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista UKK-instituutti suosittelee ikäihmisille ainakin kaksi ja puoli tuntia viikossa. Vastaavan hyödyn saa myös nostamalla liikkumisen tehoa rasittavaksi, jolloin liikkumista on harrastettava vähintään yksi tunti ja viisitoista minuuttia viikossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 6. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 7. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 13. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.