Kiinteistöpalvelualan lakonuhka väistyy, osapuolet hyväksyivät uuden työehtosopimuksen

Kiistaan saatiin eilen neuvottelutulos, ja tänään osapuolet hyväksyivät uuden työehtosopimuksen. OUTI MUSTONEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Kiinteistöpalvelualan uusi työehtosopimus on hyväksytty, joten huomenna alkavaksi ilmoitetut lakot peruuntuvat.

Alan työehdoista ovat neuvotelleet Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kiinteistötyönantajat. Kiistaan saatiin eilen neuvottelutulos, ja tänään osapuolet hyväksyivät uuden työehtosopimuksen.

Sopimus nostaa alan palkkoja 2,0 prosenttia huhtikuusta alkaen ja edelleen 1,3 prosenttia ensi vuoden huhtikuusta alkaen, PAM kertoo verkkosivuillaan . Kiky-tunneista luovutaan ensi vuoden alusta.

– Kiky-tuntien poistumisen ja palkankorotuksen etupainotteisuuden johdosta neuvottelutulos oli hyväksyttävissä, sanoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Kiinteistötyönantajien toimitusjohtajan Pia Graménin mukaan työnantajille oli tärkeää, että ratkaisuun päästiin neuvotteluteitse ja lakoilta vältyttiin.

– Hyvää sopimuksessa on se, että kiky-tunnit säilyvät vielä tämän vuoden loppuun ja työpaikoille saadaan lisää alan kannalta merkittäviä joustoja työaikajärjestelyihin sekä alan työllistämisen edistämiseen liittyviä parannuksia, Gramén sanoo.

Lakot olisivat vaikuttaneet hotelleihin tällä viikolla

Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen piirissä on muun muassa siivoustöitä, kiinteistönhoitoa ja viherpalveluita. Alan edellinen työehtosopimus päättyi tammikuun lopulla.

PAM oli aiemmin ilmoittanut kiinteistöpalvelualan lakoista, joista ensimmäiset olisivat alkaneet huomenna, jos alan työehdoista ei olisi päästy sopuun.

Lakkolistalla oli monia kohteita Lapissa, Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnissa, muun muassa kerroshoitoa Holiday Club Ruka Village-, Sokos Hotel Eden-, Hotelli Ivalo- ja Scandic Rukahovi -majoituspaikoissa. Lakko olisi osunut koulujen hiihtolomaviikkosyklin alkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. Lohjan ratsastajien Sofia Geaylla menestyksekäs päivä Laakspohjan kisoissa
 8. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 9. Kirjoittajavieras Piritta Poikonen: Ihmisiä väsyttää, koronaa ei
 10. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 11. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 12. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia
 13. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 14. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 15. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 8. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.