Jäihin on vajottu tänä talvena paljon, temppuileva sää pitää jäät arvaamattomina

Jäihin hukutaan yleensä eniten keväisin ja syksyisin. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Hauraat jäät ovat näkyneet tänä talvena viimevuotista runsaampina hukkumisina ja läheltä piti -tilanteina. Tammi-helmikuussa hukkui tänä vuonna yhteensä 11 ihmistä, kun vuosi sitten vastaavan ajan luku oli 4.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) mukaan helmikuussa hukkui jäihin kolme ihmistä, jotka kaikki olivat miehiä. Noin 60-vuotias retkiluistelija löytyi hukkuneena Juurusvedeltä Siilinjärvellä ja Hämeenlinnan Hauholla vedestä löytyi mönkijällä liikkeellä ollut mies. Yksi löytyi hukkuneena Loviisan Pernajasta.

Viestintäasiantuntija Niko Nieminen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta kertoo, että myös läheltä piti -tilanteita oli helmikuussa runsaasti. Hätäkeskukseen soitettiin kuun aikana jäihin vajoamisista noin 30 kertaa.

– Nyt ollaan tavanomaista suuremmissa lukemissa, jos viime vuoden hukkumisiin verrataan, Nieminen sanoo.

Eniten vaaratilanteita on ollut maan keskiosissa, jossa jäätilanne on ollut vaihteleva. Etelä-Suomessa jäitä ei ole juuri ollut tai ne ovat olleet hyvin heikkoja.

Paksukin jää voi olla heikkoa

Jäihin hukutaan yleensä eniten keväisin ja syksyisin. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotilastojen mukaan vuoden 2010 jälkeen jäihin on hukkunut vuosittain 10–30 ihmistä.

Hukkuneista kolmasosa on ollut liikkeellä moottoriajoneuvolla, usein mönkijällä. Mönkijöillä ajellaan huvikseen tai esimerkiksi kalastamaan, ja heikko kohta jäässä voi tulla ajaen vastaan yllättävän nopeasti.

– Neljäsosa hukkuneista on oikaissut jään poikki kävellen. Viidesosa on ollut pilkkijöitä tai verkolla kävijöitä, Nieminen kertoo.

Jäällä harrastajat ovat Niemisen mukaan usein muita paremmin valmistautuneita vaaratilanteisiin. Esimerkiksi retkiluistelijat ja pilkkijät kantavat usein mukanaan pelastautumisvälineitä.

Liikkumista kestävän teräsjään kehittyminen vaatii useampia pakkaspäiviä. Paksultakin näyttävä jää voi olla leutojen säiden jäljiltä niin pehmeää, ettei se kestä kulkemista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 9. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.