Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee uusille paikoille

Koirasta irrotettu punkki. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
STT

STT

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee Kustaviin ja uusiin osiin Lohjanjärven saaristoalueella, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sen tiedotteessa kerrotaan, että puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on noussut Kustavissa viiden seurantavuoden aikana joka vuosi.

Maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan edelleen Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannassa Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla Preiskarin saaressa.

Puutiaisen pureman välityksellä leviävä puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus, joka voi aiheuttaa pitkäaikaisia neurologisia jälkioireita. Varsinaisen aivotulehduksen saa alle kolmasosa sairastuneista, ja suurin osa infektioista päättyy noin viikon kestävän kuumeilun ja epämääräisen pahan olon jälkeen.

Virus tarttuu punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa.

Ylilääkäri Tuija Leino muistuttaa tiedotteessa, ettei rokote suojaa punkeilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. TBE-rokote ei myöskään suojaa borrelioosilta, joka on punkkien levittämistä taudeista yleisin.

– Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa on tarpeen alueilla, joilla puutiaisia esiintyy, erityisesti borrelioositartunnan estämisessä, Leino sanoo.

Viime vuonna kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 69 puutiaisaivotulehdusta. THL:n mukaan tautitapausten määrä on hieman vähentynyt kahdesta edellisestä vuodesta.

Kuntakohtaisen seurannan ohella THL seuraa esimerkiksi kesämökkialueita. THL:n tutkija Sari Huusko kertoo tiedotteessa, että rajattujen riskialueiden osalta rokotussuosituksia harkitaan tapauskohtaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 3. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 6. Poliisin pysäyttämä ''varas'' olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 9. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 10. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 11. Rajavartiolaitoksen auton alle sijoitettu pommi räjähti Torniossa viime yönä
 12. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 13. Auto junaraiteilla Muijalassa, rataliikenne pysäytetty
 14. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 15. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.