Maa- ja metsätalousministeriöllä ei ole huomautettavaa Metsähallituksen ex-johtajan kohutusta erokorvauksesta

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen erosi tehtävästään elokuun lopulla. Mikko Stig / LEHTIKUVA
STT

STT

Maa- ja metsätalousministeriöllä ei ole huomauttamista Metsähallituksen menettelystä, joka koskee Metsähallituksen entisen pääjohtajan erokorvausta ja irtisanomisajan palkkaa. Ministeriön mukaan Metsähallituksen hallitus on toimitusjohtajasopimuksen päättämissopimuksella pyrkinyt turvaamaan Metsähallituksen toimintaedellytykset ja sopimusta on pidettävä Metsähallituksen edun mukaisena.

Ministeriö kertoo katsovansa asiaa kokonaisuutena ja ottavansa tarkastelussaan huomioon irtisanomisprosessista ja asian pitkittymisestä Metsähallitukselle aiheutuvan mainehaitan sekä entisen pääjohtajan kilpailukiellon pituuden.

Asia käy ilmi ministeriön apulaisoikeuskanslerille antamasta lausunnosta, jonka STT pyysi.

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen erosi tehtävästään elokuun lopulla henkilökohtaisten syiden takia. Hyttinen erosi vain hetkeä ennen Metsähallituksen hallituksen kokousta, jossa oli tarkoitus käsitellä hänen johtamistapojaan koskevaa selvitystä.

Selvitystä ei Hyttisen eron vuoksi vielä tuolloin käsitelty. Syyskuun loppupuolella Metsähallituksen hallitus kuitenkin katsoi selvitystä käsiteltyään, ettei Hyttinen olisi nauttinut sen luottamusta. Selvityksessä tuli esille, että Hyttisen johtamisessa oli merkittäviä puutteita ja kehittämistarpeita. Lisäksi selvitystä varten haastatellut kertoivat useista epäasialliseksi koetuista johtamistilanteista.

Kultainen kädenpuristus nousee yli 200 000 euroon

Maa- ja metsätalousministeriö sanoo apulaisoikeuskanslerille toimittamassaan lausunnossa, että sen tietojen mukaan Hyttisen irtisanoutumisesta ja toimitusjohtajan tehtävän päättymiseen liittyvistä seikoista sovittiin yhteisymmärryksessä Metsähallituksen hallituksen ja Hyttisen kesken.

– Hyttinen on muodollisesti irtisanoutunut, mutta hänelle on sovittu maksettavaksi tehtävän päättymiseen liittyviä korvauksia siten kuin hänet olisi irtisanottu, ministeriö kirjoittaa.

Ministeriö lisää, että Hyttiselle maksettavien erokorvausten maksuaika ei ylitä kilpailukieltorajoitteen pituutta ja että toimivalta toimitusjohtajasopimuksen päättämisestä kuuluu Metsähallituksen hallitukselle.

Toimitusjohtajasopimuksen päättävässä sopimuksessa sovittiin, että Hyttisen työvelvoite päättyy syyskuun alussa, mutta hän sitoutuu perehdyttämään seuraajansa erikseen sovitulla tavalla irtisanomisaikana.

Hyttinen sai irtisanoutuessaan kuuden kuukauden irtisanomisajan palkan ja kuuden kuukauden palkan suuruisen erokorvauksen. Päälle tulevat vielä lomakorvaukset ja puhelinetu.

Kultainen kädenpuristus erokorvauksesta ja irtisanomisajan palkasta nousee yli 200 000 euroon. Tähän päälle tulevat vielä tulospalkkiot.

Asiasta on kanneltu oikeuskanslerille.

– Maa- ja metsätalousministeriöllä ei ole huomauttamista Metsähallituksen menettelyyn. Kantelut eivät ministeriön näkemyksen mukaan anna aihetta enempiin toimenpiteisiin, ministeriö sanoo lausunnossaan.

Luottamuspulaa Hyttiseen on ollut aiemminkin

Pentti Hyttisen ympärillä on kuohunut myös aikaisemmin. Vuonna 2015 Hyttinen erosi Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan tehtävästä. Tuolloin Pohjois-Karjalan maakuntahallitus kertoi, että Hyttisen ja alaisten välillä vallitsi luottamuspula.

Myös Hyttisen pääjohtajanimitykseen vuonna 2016 liittyi erilaisia käänteitä. Tuolloin maatalous- ja ympäristöministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen (kesk.) esitti Hyttistä Metsähallituksen pääjohtajan tehtävään. Keskustan kansanedustajat puolestaan toivoivat, että pitkäaikainen keskustan jäsen Esa Härmälä olisi saanut jatkaa tehtävässään.

Tiilikainen sai puolueeltaan harvinaisen kirjallisen varoituksen. Nykyisin Tiilikainen toimii keskustan ministeriryhmän valtiosihteerinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 2. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 3. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 4. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 5. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 6. Hongkongin kauppaministeri: USA:n pakotteet ovat raakalaismaisia ja kohtuuttomia
 7. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 8. Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30 000–40 000.
 9. Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen
 10. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 11. Lehkosen maali auttoi nostamaan Montrealin pudotuspeleihin – Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle
 12. Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin
 13. Espanjan ja Italian mestarit ulos Mestarien liigasta – City ja Lyon kahdeksan parhaan joukkoon
 14. Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi
 15. Islanders päätti Floridan kauden 5–1-voitolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 2. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 3. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 5. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 9. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 10. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 11. Lohjan uudet ulkoilureitit täynnä kuoppia ja kavionjälkiä
 12. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 13. Koti: Asunnon ostajat eivät nyt mielellään edes maalaa seiniä itse – Näin myynnissä roikkunut asunto voi muuttua kysytyksi
 14. Päijät-Häme ulkoistaa terveyskeskuspalveluita Mehiläiselle, vaikka sote-uudistuksen valmistelu on kesken
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.