Eurooppa on nyt koronaviruspandemian keskus, sanoo WHO

STT , STT–AFP

Eurooppa on noussut koronaviruspandemian keskukseksi, linjasi Maailman terveysjärjestö WHO perjantaina. WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan Euroopassa raportoidaan tällä hetkellä päivittäin enemmän tapauksia kuin Kiinassa epidemian ollessa alueella pahimmillaan.

WHO-johtaja painotti virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa sekä kansalaisten että terveysviranomaisten valistuksen tärkeyttä. Hän toisti ohjeet muun muassa käsienpesusta, matkustamisen välttämisen tärkeydestä ja kansallisten terveysviranomaisten ohjeiden noudattamisesta.

Lisäksi hän kuvaili koronaviruksen maailmanlaajuisesti aiheuttamien kuolemien määrän kasvua yli 5 000:een "traagiseksi virstanpylvääksi". Kaikki terveydenhoitoalalla työskentelevät saivat puolestaan suuret kiitokset.

Johtaja muistutti, ettei mikään maa ole turvassa virukselta ja että muuta kuvittelevat tekevät "kuolettavan virheen". Monien maiden esimerkit tuloksellisesta taudin leviämisen rajoittamisesta ovat hänen mielestään kuitenkin rohkaisevia.

WHO:n mukaan tapauksia on nyt yli 132 000 yhteensä 123 maasta ja alueelta.

Kiinni menee rajoja, kouluja, baareja...

Monet maat ilmoittivat jälleen perjantaina poikkeuksellisista toimista viruksen torjumiseksi. Tanska sulkee rajansa väliaikaisesti, kertoi maan pääministeri Mette Frederiksen perjantai-iltana. Päätös tulee voimaan lauantaina puoliltapäivin, ja rajoitukset jatkuvat pääsiäiseen saakka. Tanskalaiset saavat tulla maahan, mutta ulkomaalaisilta vaaditaan todiste tulosyystä. Esimerkiksi ruokaa ja lääkkeitä saa edelleen toimittaa maahan. Tanska kertoi tiedottaneensa päätöksestään Saksalle, Ruotsille ja Norjalle.

Puola puolestaan sulkee rajansa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä keskiyöllä. Lisäksi ulkomailta Puolaan palaavat joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Lisäksi Kypros ilmoitti, että se estää maahanpääsyn viidentoista päivän ajaksi kaikilta muilta paitsi maan asukkailta.

Myös Tshekki ja Ukraina kertoivat matkustusrajoituksista. Tshekki sulkee rajat kokonaan ulkomaalaisilta eikä myöskään anna tshekkien lähteä maasta, ja Ukraina kieltää ulkomaalaisilta maahantulon kahdeksi viikoksi.

Niin ikään koulujen sulkemista on jatkettu. Saksassa perjantaihin mennessä kymmenen maan 16 osavaltiosta on ilmoittanut koulujen sulkemisesta. Lisäksi Saksa on myös ilmoittanut ainakin 550 miljardin euron apupaketista, jolla pyritään auttamaan saksalaisyrityksiä selviämään koronaviruksen vaikutuksista.

Itävalta on niin ikään tiukentanut toimiaan muun muassa määräämällä kaikki ei-välttämättömät liikkeet suljettaviksi maanantaista eteenpäin ja keskeyttämällä lisää lentoja.

Sveitsikin on ilmoittanut esimerkiksi sulkevansa koulut ja luvannut koronaviruksesta kärsiville yrityksille miljardien edestä tukea.

Rajoituksia julkistettiin myös Belgiassa, jossa suljetaan kouluja ja muita julkisia tiloja sekä monia liikkeitä. Laajoja liikkumisrajoituksia maassa pyritään välttämään. Vastaavia toimia ilmoitettiin perjantaina Bulgariassa.

Sanchez ennustaa vaikeita viikkoja

Espanjassa hallitus aikoo julistaa maahan hälytystilan nopeasti leviävän koronaviruksen vuoksi. Asiasta kertoi pääministeri Pedro Sanchez.

Pääministerin mukaan hallitus kokoontuu lauantaina ja julistaa koko maahan hälytystilan. Sanchez sanoi, että hälytystilan myötä hallitus ottaa käyttöönsä monenlaisia poikkeustoimia, joiden tarkoituksena on kohdistaa kaikki valtion resurssit kansalaisten terveyden turvaamiseen. Pääministeri viittasi niin julkisiin, yksityisiin kuin siviili- ja sotilasresursseihinkin.

Sanchez painotti, että edessä on vaikeita viikkoja, sillä Espanja on vasta ensimmäisessä vaiheessa viruksen vastaisessa taistelussa.

– Voitto on kiinni meistä kaikista. Sankaruus on myös käsien pesemistä ja kotona pysymistä, hän lausui.

Espanjassa koronavirustartuntojen määrä on noussut yli 4 200:aan. Terveysministeriön lukujen mukaan kuolleita on noin 120. Vielä torstaina illalla vahvistettuja tartuntoja oli noin 3 000 ja kuolleita reilut 80.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 3. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 14. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 15. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.