Euroopassa ovet ja rajat sulkeutuvat yhä tiukemmin koronapelossa

Spiegelin tietojen mukaan Saksan liittohallitus olisi sopinut asiasta Baijerin, Baden-Württembergin ja Saarlandin osavaltioiden pääministereiden kanssa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Yhä useammat Euroopan maat ovat sulkeneet tai ilmoittaneet aikovansa sulkea rajojaan koronatilanteen mantereella pahentuessa sunnuntaina. Myös valtioiden sisällä kiristyneet määräykset ovat jo käytännössä alkaneet muistuttaa monelta osin ulkonaliikkumiskieltoja.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan koko maailmassa koronapandemian vaatimien kuolonuhrien määrä on noussut jo yli 6 000:een. Kiina pitää edelleen ykkössijaa mutta Euroopan synkimmässä tautipesäkkeessä Italiassa kuolemia on kirjattu jo lähes 2 000. Vuorokauden aikana menehtyneiden määrässä kirjattiin sunnuntaina uusi ennätys: 368.

Italian pohjoisosassa tehohoidon sairaalapaikkojen kerrottiin olevan loppumassa.

Myös Espanjassa tautitilanne on pahentunut kovaa vauhtia: tapauksien määrä nousi vuorokaudessa kolmanneksella vajaaseen 8 000:een ja kuolemiakin oli jo lähes 300. Viranomaiset ovat rajoittaneet kodin ulkopuolella liikkumisen käytännössä välttämättömien työasioiden lisäksi ruoka- tai lääkeostoksilla käyntiin.

Pääministeri Pedro Sanchez joutuu pysyttelemään kotona sen jälkeen kun hänen vaimollaan Begona Gomezilla oli havaittu tartunta.

Itävallassa hallitus käytännössä kielsi kaikki julkiset kokoontumiset asettamalla osallistujien maksimirajan viiteen henkilöön. Määräyksen rikkojia varoitettiin rangaistuksista.

– Ihmisten vapaata liikkumista rajoitetaan maassamme rajusti, liittokansleri Sebastian Kurz sanoi parlamentin ylimääräisessä istunnossa.

Britannia aikoo määrätä yli 70-vuotiaat pysymään kotona

Saksa sisäministeri Horst Seehofer ilmoitti maan sulkevan rajansa Itävaltaan, Sveitsiin, Ranskaan, Tanskaan ja Luxemburgiin. Tavaraliikenne ja töissä käynti voi jatkua, ja saksalaiset saavat palata kotimaahan.

Ranska kertoi tiukentavansa ihmisten ja tavaroiden tarkastuksia Saksan vastaisella rajalla ja rajoittavansa liikennettä mahdollisimman vähäiseksi. Sisäministeriön mukaan kyse ei ole rajan sulkemisesta.

Lähempänä Suomea Viro ilmoitti sulkevansa rajat tiistaista lähtien ainakin kahdeksi viikoksi. Viron kansalaiset ja Virossa asuvien perheenjäsenet pääsevät jatkossakin maahan. Maahan pääsevien täytyy olla karanteenissa kaksi viikkoa.

Ulkomaalaiset voivat kulkea Viron kautta muihin maihin. Maasta saa poistua ilman rajoituksia.

Britanniassa terveysministeri Matt Hancock kertoi jo ennakkoon maan aikovan määrätä lähiviikkoina kaikki yli 70-vuotiaat pysymään kotona. Ministerin mukaan määräys tulee olemaan voimassa "hyvin pitkän aikaa".

Hollannissa menivät koulujen ja päiväkotien lisäksi kiinni myös seksiklubit ja kannabista myyvät "coffee shopit".

Pekingiin saapuvat pakkokaranteeniin omalla kustannuksella

Ruotsissa on kerrottu kolmannesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan maalla on vaikeat ajat edessään, mutta maan rajoja ei olla sulkemassa.

– Kaikkien pitää tehdä uhrauksia. Jokaisen naisen ja miehen Ruotsissa täytyy tuntea vastuunsa, Löfven sanoi.

Pandemian alkuperämaassa Kiinassa pyrittiin kotimaan tilanteen helpottaessa saamaan kuriin ulkomailta tulevia tartuntoja, joiden määrä on ollut kasvussa. Kaikki Pekingiin ulkomailta saapuneet kuljetetaan maanantaista lähtien kahdeksi viikoksi karanteenikeskuksiin.

Aiemmin ihmiset ovat saaneet mennä karanteeniin koteihinsa. Karanteeniin vietävät joutuvat maksamaan oleskelunsa karanteenissa itse, kertoi kiinalaismedia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Lohjalla Valtatie 25:llä – onnettomuuden syy tuntematon
 2. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 3. Tarinoita ystävyydestä ja yhteistyöstä: Sweet Sixteen -kilpailu käynnistyy Lohjalla
 4. Lohjalla opettajat pääsevät aloittamaan lukuvuoden oppilaiden kanssa selkeillä ohjeistuksilla – "Meillä on luottavainen tunnelma"
 5. Ulla Härmä haluaisi jatkaa Villa Haikarin vuokrasopimusta – kaupunginhallitus päättää asiasta luultavasti jo elokuun lopussa
 6. Maailman suurin matkanjärjestäjä TUI syöksyi syvälle koronan takia
 7. Muoti-ilmaisu "jonkin osalta" on antavinaan puhujan sanoille painoa – Kielitoimiston sanakirjan toimittaja kertoo, miksi sitä kannattaa välttää
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 10. Keskusta järjestää puoluekokouksensa hajautetusti – Oulu keskuspaikkana
 11. Pituushyppääjä Taika Koilahti osallistuu Kalevan kisoissa vain 100 metrille
 12. Kansainvälinen energiajärjestö laskee öljyn kysyntäarviotaan koronakriisin vuoksi
 13. F1-sirkus jatkuu Barcelonan kuumuudessa – Silverstonessa juhlinut Verstappen jahtaa Hamiltonia MM-taistossa
 14. Mielenosoittajien pidätykset Valko-Venäjällä jatkuvat – pidätettyjä mielenosoittajia 700 lisää
 15. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 2. Lohjalla tehtiin maanantaina yli 160 koronatestiä – tulosten saamiseen voi mennä tällä hetkellä jopa neljä päivää
 3. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 4. Moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Lohjalla Valtatie 25:llä – onnettomuuden syy tuntematon
 5. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 6. Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"
 7. Monsteriukko söi Lohjan mahdottomana pidetyn hampurilaisen ja otti jälkkäriksi pirtelön – "Vaikein haaste ikinä"
 8. Juha-Pekka Lehmus: "Olen asiajohtaja - lohjalaiset, tulkaa juttelemaan!"
 9. Saunaraati löysi Tuusulan asuntomessuilta elämyksiä: tällaisia ovat moniaistiset saunapolut
 10. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 11. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 12. Ulla Härmä haluaisi jatkaa Villa Haikarin vuokrasopimusta – kaupunginhallitus päättää asiasta luultavasti jo elokuun lopussa
 13. Lohjan Yhteislyseon lukion uudet opiskelijat on valittu – tässä lista sisäänpäässeistä
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Cafe Laurissa pidetyssä kahvitilaisuudessa varautuneen positiivinen tunnelma – Lohjan matkailun katse jo ensi kesässä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.