Viranomaiset alkavat tiedottaa tehohoidossa olevien määrästä – paikkojen määrää pyritään kasvattamaan tuhanteen

Tehohoidon kapasiteettia pyritään parhaillaan kasvattamaan. ANNI REENPÄÄ / LEHTIKUVA
STT

STT

Viranomaiset alkavat tiedottaa koronaviruksen varalta testattujen määrästä. Samoin tiedotetaan sairastuneiden sekä sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrästä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ministeriön tiedotustilaisuudessa. Tällä hetkellä tehohoidossa on viisi ihmistä.

Mahdollisista kuolemista kertomista pohditaan edelleen.

– Todennäköisesti kuolemiltakaan emme voi välttyä. Joudumme keskustelemaan kuolleista tiedottamisesta omaisten kanssa.

Tehohoidon kapasiteettia pyritään parhaillaan kasvattamaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että tehohoitopaikkoja on tällä hetkellä 300 ja tehovalvontapaikkoja 200. Määrää pyritään tuplaamaan yhteensä tuhanteen.

Henkilöstöä uudelleenkoulutetaan tehohoitoon

Tehohoidon kapasiteettia lisätään muun muassa siten, että kiireettömistä leikkauksista luovutaan ja leikkaussalien henkilökuntaa uudelleenkoulutetaan.

Eri puolella Suomea työntekijöitä jo koulutetaan tehohoitoon sitä mukaa, kun se on mahdollista. STT kysyi tilannetta eilen muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilältä. Hänen mukaansa leikkaussalien anestesiahenkilökuntaa voidaan kouluttaa tehohoitoon nopeastikin.

– Mutta jos ihminen ei yhtään tunne tehohoitoa, se on hyvin vaativaa. Perusasiat voidaan kouluttaa muutamassa päivässä sellaisille, joilla on perustiedot. Että ymmärtää syvemmin asiaa, niin siihen menee kauemmin. Se vaatii normaalisti muutaman vuoden työpaikkakoulutuksen, Pietilä totesi.

Koronavirus voi aiheuttaa pienellä osalla potilaista äkillisen hengitysvajausoireyhtymän, jossa keuhkoihin kertyy tulehduksen takia tulehdussoluja ja nestettä. Sen seurauksena keuhkojen kyky hoitaa tehtäväänsä heikkenee ja potilas voi tarvita tehohoitoa. Tehohoidossa hengitystä ja verenkiertoa tuetaan hengityslaitteella sekä verenkierron tukihoidoilla.

Tehovalvontapaikalla ei pystytä antamaan samantasoista hoitoa kuin varsinaisessa tehohoidossa. Tehovalvonnassa potilasta tarkkaillaan ja arvioidaan jatkuvasti.

Teholle joutuu pääosin iäkkäitä ihmisiä

Ennusteita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa tekevä ylilääkäri Tuija Leino kertoi torstaina STT:lle, että sairaalaan ja teholle joutuvat ihmiset ovat pääosin iäkkäitä ihmisiä. Hyvin iäkkäitä ja monisairaita ei Leinon mukaan välttämättä pystytä pelastamaan tehohoidollakaan.

– Kyllä tiedetään, että varmasti osa työikäisistäkin joutuu teholle varsinkin, jos on perussairauksia. Mutta tietoa siitä on kertynyt Euroopasta, että vaikka joutuu teholle, siitä kuitenkin selviää. Sen takia tehohoitopaikkojen riittävyys on koko hommassa se tärkeä tekijä, Leino sanoo.

Koronaviruspotilaat eivät ole ainoita potilaita, jotka maassa tarvitsevat tehohoitoa, ja sen takia paikkojen riittävyyttä ei voi suoraan verrata tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrään .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Barcelona jatkaa mestaruudesta taistelua – "Nämä kolme pistettä ovat erittäin tärkeät"
 7. 12 000 uutta alokasta astuu armeijan vihreisiin
 8. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 9. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 10. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 11. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 12. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 13. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 14. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 15. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 15. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.