Risto Piekka: Elias Lönnrot postimerkeissä

toimitus

Aikanaan keräsin postimerkkejä. Harrastus unohtui työelämän pyörteissä. Tuli vain tilatuksi Postilta uudet leimatut postimerkit ja laitetuksi saadut kirjeet ja kortit. Muutama vuosi sitten aloin järjestellä postimerkeistä täynnä olevia laatikoita. Kerroin tästä hyvälle ystävälleni. Hän johdatti minut Upseerifilatelistien jäseneksi.

Suomalaisia postimerkkejä ilmestyy nykyisin aivan liian paljon. Vuosina 1856-1990 niitä ilmestyi 1141. Sen jälkeen niitä on ilmestynyt tämän vuoden loppuun mennessä 1531. Turhan paljon. Niinpä ajattelin aihepostimerkkeilyä. Siihen sitten uppouduin!

Sammatissa syntyneenä ja Paikkarin torpan tuen puheenjohtajana oli luonnollinen valinta Elias Lönnrot ja hänen vaikutuksensa Suomen historiaan. Aiheesta tulikin oikea aarreaitta läpikäydä jälleen kerran Suomen yhteiskunnallinen ja kulttuurinen historia.

Aihe johti Euroopassa 1800-luvulla vallinneisiin aatteellisiin suuntauksiin, Eliaksen ylioppilastovereihin, yliopiston murrokseen, kansalliseen heräämiseen ja suomalaisuuden käsitteen ja sisällön syntymiseen. Mielenkiintoisa oli löytää ne henkilöt ja erilaiset laitokset, kulttuuri-instituutiot ja kulttuurimme merkkihenkilöt, joita inspiroi Kalevala ja Eliaksen muu työ.

Työtäni helpotti, että olen toiminut lähes kymmenen vuotta Paikkarin torpalla vapaaehtoisena oppaana, pitänyt kymmeniä esitelmiä, juhlapuheita ja kirjoittanut muutaman esseen ja lukuisia kolumneja.

Aihekokoelmani ensimmäinen luonnos yllätti minut. Suomalaisissa postimerkeissä aina vuodesta 1931 lähtien lähes joka vuosi ilmestyi postimerkki, joka liittyi tavalla tai toisella Eliaksen työhön tai hänen työnsä tulosten edistämiseen Suomen kehittämiseksi.

Esittelin työni tuloksen lokakuussa. Sen vastaanoton myönteisyyden kannustamana olen jatkanut kokoelmani kartuttamista. Rahaa se ei juuri ole vienyt, koska tarvittavien puutteiden poistaminen on vienyt vain muutamia kymmeniä euroja. Sen sijaan se on antanut mielenkiintoisia lukuhetkiä Suomen historiasta.

Miksi kirjoitan henkilökohtaisesta harrastukseni? Haluan kannustaa erityisesti nuoria postimerkkien keräilyyn jonkun erityisen aiheen muodossa. Olkoon se mikä tahansa, vaikka itse suosin historiaa. Kokoelman kerääminen johtaa aina jonkun ajatuksen, tarinan etsimiseen ja sen löytämiseen johtaen tarinan todellistamiseen postimerkein. Tämä on antoista!

Risto Piekka

Kirjoittaja on Paikkarin torpan tuki ry:n puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 3. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 4. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 5. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 6. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 7. Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon palon alkaneen kynttilästä parvekkeella – Otkes aloittaa oman tutkintansa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 11. Antti Ruuskasen maali on Turun Kalevan kisoissa – keihäänheiton Euroopan mestari päättää kilpailukaudestaan vasta elokuussa
 12. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 13. Veneilykulttuuri oli jo siistiytymässä, mutta sitten saapuivat vauhtiveikot vesiskoottereineen
 14. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 15. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.