Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pentti Salmela: Pysyykö ihminen mukana?

Tarina kertoo intiaanipäälliköstä, joka oli lentänyt ensimmäistä kertaa eläessään lentokoneella. Lennolta palattuaan hän jää istumaan lentoterminaalin penkille. Päällikön matkakumppani ihmettelee, miksi tämä viivyttelee.

”Odotan, että sieluni ehtii mukaan”, vastaa päällikkö.

Tämän tarinan pohjalta voimme tarkastella kehitystä Suomessa: Vauhti on ollut kova. Olemme viimeisen 70 vuoden aikana siirtyneet maatalousvaltaisesta yhteiskunnasta ensin teolliseen yhteiskuntaan ja nyt meillä on pakonomainen hoppu siirtyä ns tietoyhteiskuntaan. Kukaan ei tunnu kantavan huolta siitä, pysyykö ihminen mukana tässä myllytyksessä.

Vanhat arvot ovat joutaneet romukoppaan. Tilalle on tullut kaiken yli menevä kaupallisuus mukanaan teknisiä leluja ja ylikansallista viihdettä. Ihmisihanteessa korostuvat yksilön vapaus, yksilökeskeisyys ja ulkokuori. TV:n reality-sarjat tarjoavat nyt nuorille käyttäytymismalleja. Viihdeteollisuus täyttää mielemme turhuudella ja kaikkialle tunkeutuvalla melusaasteella. Sosiaalinen media siirtää ihmissuhteet vääristyneeseen virtuaalimaailmaan.

Hyvät tavat, traditiot, historia ja uskonto ovat nykyajassa vähässä arvossa. Kuitenkin juuri ne luovat turvallisuutta.

Kuulemme hälyttäviä signaaleja. Samalla kun työn fyysinen kuormittavuus on vähentynyt, mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet jyrkästi. Tilastojen mukaan näistä ongelmista kärsii yli 40 000 kansalaista. 20 prosentilla nuorista esiintyy masennusoireita ja 5 –10 prosenttia sairastaa masennusta. Onko meille tapahtunut liikaa, liian lyhyen ajan kuluessa?

Vanhemmat, opettajat, viranomaiset ja lainsäätäjät tuntuvat olevan eksyksissä:

- Keskusrikospoliisin mukaan viime vuonna kouluihin kohdistui n. 60 uhkausta. Kuopion kouluhyökkäys aiheutti lähinnä kouluihin kohdistuneiden uhkausten suman. Nyt poliisi selvittää, voisiko turhista uhkauksista periä maksun.

- Koulumaailmassa tilanne on niin vaikea, että opettajat hakeutuvat pois alalta väsyessään kurinpito-ongelmiin.

- Keväällä 2018 julkaistu eduskunnan tulevaisuusraportti on täynnä robotteja ja automaation mahdollisuuksia. – Ei sanaakaan etiikasta, sivistyksestä tai filosofiasta.

Lisää rautaa ja tekniikkaa! Se on päättäjiemme ratkaisu. Huonosti menee, mutta menköön!

Pentti Salmela

Kirjoittaja on tietohallintopäällikkö evp. ja tietokirjailija.