Jukka Paavilainen: Kotimainen jalostuslaitos jätetekstiileille

toimitus

Uusi, syksyn viimeisintä muotia oleva pusero houkuttelee vaatekaupan rekillä impulssiostokseen. Viattoman näköinen vaatekappale kantaa kuitenkin mukanaan yllättävän suurta ekologista selkäreppua. Tutkimusten mukaan vaatteiden valmistuksen kasvihuonekaasupäästöt ovat jo nyt yli maailman lento- ja laivaliikenteen yhteisen kuormituksen. Vaateteollisuuden osuus päästöistä on edelleen kasvamassa, koska kauppa tuo yhä tihenevään tahtiin uusia mallistoja. Uusi muoti houkuttaa vaihtamaan nopeasti vaatekaapin sisältöä. Valtaisa veden kulutus, ympäristömyrkyt ja työntekijöiden huono kohtelu ovat kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi kansainvälisen vaateteollisuuden taakkana.

Jokaiselta suomalaiselta jää vuosittain keskimäärin noin 15 kilon verran käytettyjä tekstiileitä. Tämä tarkoittaa valtakunnallisesti 80 miljoonaa kiloa. Noin viidennes tästä päätyy kirpputorien ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta sellaisenaan uudelleen käyttöön. Loppu hyödynnetään energiana jätevoimaloissa. Tekstiilien hyödyntäminen materiaalina on siis vielä lapsen kengissä.

Lähes kaikki Suomen kuntien omistamat jätelaitokset – Rosk’n Roll näiden mukana – ovat perustamassa Suomeen jätetekstiilien jalostuslaitosta. Laitoksen tarkoituksena on tuottaa tekstiileistä kierrätyskuituja uusiokäyttöön. Hanke aloitetaan kokeilu- ja kehitysmittakaavan laitoksella. Tavoitteena on kaiken Suomessa syntyvän poistotekstiilin jalostaminen.

Nykytekstiilit ovat pitkälti eri luonnon- ja keinomateriaalien sekoitteita. Näin ollen tekstiilijätteen jalostusprosessi on vaativa, eivätkä läheskään kaikki jätteeksi päätyvät tekstiilit kelpaa uusien vaatteiden valmistamiseen. Tulossa oleva tekstiilien erilliskeräys ja jalostus ei siis tuo meille kuluttajille moraalista lupaa ja hyvää omaatuntoa jatkaa alati uusiutuvan pintamuodin perässä juoksemista. Tekstiileihin pätee erittäin hyvin jätehuollon perustotuus: Syntymätön jäte on ympäristön kannalta paras jäte. Kannattaa ostaa vain todelliseen tarpeeseen kestäviä ja ajattomia vaatteita.

Jukka Paavilainen

Kirjoittaja on toimitusjohtaja, Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.