Kirjoittajavieras Pentti Salmela: Huoletonta huoltovarmuutta

Tietokirjailija Pentti Salmela on päivän kirjoittajavieras.
Pentti Salmela

Pentti Salmela

Valtion johtajien tyhmistä teoista kärsii koko kansa aina kolmanteen ja neljänteen polveen saakka. (Tuntematon ajattelija)

Nyt kun ajat ovat koventuneet, on herätty kysymään, miten Suomen huoltovarmuudesta on huolehdittu. Juuri nyt kun tarvittaisiin hengityssuojaimia, on esille noussut Suomen oman suojaintuotannon historia:

Silloinen valtionyhtiö Kemira oli valmistanut hengityssuojaimia Vaasassa sota-ajoista aina vuoteen 2000 saakka, jolloin suojainten valmistus myytiin amerikkalaisille.

Uudet omistajat ajoivat kannattavan tuotannon alas. Lopullisesti Vaasan tehtaan ovet laitettiin kiinni vuonna 2015. Suomalainen suojainosaaminen hiipui vähin äänin.

”Mitäs sitten tehdään ja mistä Suomeen saadaan suojaimia, jos tapahtuu joku iso katastrofi?” suodatinkoneenhoitaja Thomas Dahl kommentoi tehtaan lopettamispäätöstä 2012. – No, niitähän saadaan Kiinasta, tai saadaan mitä saadaan.

2007 hallitus päätti myydä Kemira GrowHow:n lannoitetehtaat ja Soklin miljardin arvoisen kaivoksen pilkkahintaan norjalaiselle Yaralle. Nyt maanviljelijät maksavat kaksinkertaisia hintoja lannoitteistaan silloiseen tasoon nähden.

2013 hallitus teki suomalaisille kalliin virheen, kun se päätti myydä Fortumin ylläpitämän sähköverkon. Sen lisäksi, että nyt maksamme sähköstä ennätyksellisen korkeita siirtohintoja, tärkeä osa huoltovarmuuttamme on ulkoistettu australialaisille pääomasijoittajille.

Päättäjiä ajoi pakonomainen vimma myydä kansallista omaisuuttamme.

Pentti Salmela

Alussa olevaan Tuntemattoman ajattelijan lauseeseen viitaten:

– Vaasan Suojaintehtaiden myyntipäätöksen teki Paavo Lipposen II hallitus (2000–2003) vastuuministerinä Sinikka Mönkäre.

– Lannoitetehtaiden ja Soklin myyntikaupasta vastasi Matti Vanhasen II hallitus (2007 – 2010). Omistajaohjauksesta vastasi ministeri Jyri Häkämies.

– Vastuun Caruna-kaupasta kantavat Jyrki Katainen (pääministerinä 2011 – 2014) ja omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto.

Kaikkia edellä lueteltuja päättäjiä ajoi pakonomainen vimma myydä kansallista omaisuuttamme ’hinnalla millä hyvänsä’ pörssiin. Lähes poikkeuksetta heidät on palkittu yhä vastuullisimmilla tehtävillä valtionhallinnossa.

Tuntemattoman Sotilaan alikersantti Hietasta mukaillen voi todeta: ”Kyl mä vähä syyllisiki kaippa. Mut enemmä mä kaippa omi sähköverkoi, lannottei ja naamasuojaimi, jonk laittas pärstäl, ku virukse lentele.”

Kirjoittaja on tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.