Päätoimittaja Päivi Kallo: Meininkivoimaa rajan takana – matkailussa riittävät ihmisetkin

Päivi Kallo

Päivi Kallo

Käytiin lomalla rajan, ehkä kahdenkin takana. Näinä korona-aikoina riittää maakuntarajojen ylittäminen, siispä Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon.

Heinolan vesitornin kahviossa oli hellepäivänä yhtä tukalan kuuma kuin Lohjan aseman vesitornin kahvilassa aikanaan. Ikkunaräppänöitä aukaisemalla oli yritetty saada ilma hieman kiertämään. Muutenkin fiilis oli sama: kapea reikäleipäkahvila, josta jokaisesta pöydästä on ikkunanäkymä ja jonka sisustusvinkit on saatu jostakin 1960-luvulta.

Niin se näkymä. Jos nyt ihan totta puhutaan, niin Lohjan tornista avautuva näkymä on silkkaa puiden latvoja – isojen teidenkin muistelen uppoutuneen puiden varjoihin. Jylhää ja kaunista, mutta ei niin kiintoisaa. Heinolan torni on keskellä kaupunkia, ja ylhäältä oli hauska tunnistaa vesistöjä, kaupungin rakennuksia, tehtaiden sijaintia ja etsiä oma yöpymispaikka.

Hyllyssä oli selattavana vieraskirjoja ainakin 1970-luvulta alkaen. Turistin vinkkinä Heinolan suuntaan: tornin historiasta olisi ollut mukava tietää enemmänkin. Kahvion kesätyttökään ei osannut valaista juuta eikä jaata. Netistä kurkkasin, että vuonna 1951 rakennetussa vesitornissa on ollut näköalakahvila yhtäjaksoisesti vuodesta 1954.

Iitin kunnan Vuolenkosken kylä on valittu Vuoden kyläksi 2014. Asiaa ei mitenkään peitellä, päin vastoin. Kylää halkovan tien varsi on täynnä kylttejä ajatuksella "Meiän kylä". Pellolle tuodussa traktorissa kököttävät ommellut ihmishahmot toivottavat "Kivat sulle!". Koulun pihan valtaisa käsin kirjoitettu taulu julkistaa: "Liikuntahalli, Yhdessä sen teimme!". Perään on lueteltu rahoituslähteet, joista yksin kyläläisten erilaisin tempauksin keräämä osuus on 200 000 euroa. Keitä nämä ihmiset oikein ovat!?

"Yhteistyöllä onnistuu, meinkinkivoimaa!"

Näinä aikoina riittää maakuntarajojen ylittäminen.

Kotimaan matkailija nauttii pienistä yksityiskohdista ja tiedonjyväsistä. On hauska heittäytyä hetkeksi vieraan kylän tai kaupungin elämänmenoon, vaihtaa murrealuetta, taivastella katutöiden tarvetta ja parakkikouluja.

Kovin kummoisia nähtävyyksiä ei aina tarvita, jos pääsee juttuun paikallisen kahvilanpitäjän kanssa. Ihmiset riittävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. St. Honoré täyttää 35 vuotta: Musiikkiklubi esiintyy keskiviikkona paikan päällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.