Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera

Päivi Kallo

Päivi Kallo

Olen pitänyt kertakäyttöistä kasvomaskia julkisilla paikoilla tähän mennessä kaksi kertaa. Molemmat kerrat tapahtuivat Lohjalla hammashoitolassa, toisella kerralla mukana oli myös kouluikäinen tyttäreni.

Pitää oikein kiittää, miten ystävällisesti ja konkreettisesti meitä ensikertalaisia opastettiin!

Kun avaa Keskusaukion hammashoitolan oven ja astuu sisään odotustilaan, on vastassa katettu pöytä. Pidemmälle ei kukaan voi vahingossakaan päästä ilman kasvomaskia. Pöydällä on paketti maskeja, käsidesiä ja sermillä numeroidut käyttöohjeet askel askeleelta kuvien kera.

Eikä tässä vielä kaikki; paikalle saapuu työntekijä ohjaamaan ja neuvomaan lempeästi, miten maskin kanssa tulee toimia. Neuvotaan niin sanotusti kädestä pitäen – vaikka näinä korona-aikana kädestä pidetäänkin vain henkisesti.

Minä kömpelönä tietenkin söhläsin ensimmäisen maskin kanssa, mutta nuorisolle asia tuntuu olevan hyvinkin selvää.

Odotushuoneessa, suoja kasvoilla istuessani seurasin, miten muutkin paikalle tulijat saivat maskin pukemiseen selkeät neuvot. Näki, että monelle kokemus oli ensimmäinen.

Odotustilassa on vastassa katettu pöytä.

Maskikokemus tulee todennäköisesti arkipäiväistymään tulevina viikkoina. Kotonamme on laatikko kertakäyttömaskeja valmiina niitä tilanteita varten, jolloin metrin kahden turvaetäisyyttä on vaikea toteuttaa ja jolloin paikalla ollaan suurella joukolla lähekkäin.

Suomalaisille annetaan kasvomaskien kohdennettu käyttösuositus mahdollisesti jo ensi viikolla, mikäli koronatilanne huononee (Länsi-Uusimaa 7.8.20). Suositus voi olla myös alueellinen, koska tartuntatilanne vaihtelee eri puolilla Suomea.

Käyttösuositus halutaan antaa oikea-aikaisesti, silloin kun sen noudattaminen voi voimakkaimmin vaikuttaa virustaudin leviämiseen – ja niin, että suojien käyttöön ei turruta. Tilaisuuksissa saatetaan siis jatkossa nähdä myös Länsi-Uusimaan toimittaja työssään maski kasvoillaan.

Mutta se maskin pukeminen oikeaoppisesti ja hygieenisesti. Kannattaa harjoitella kotona.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.