Toimittajalta Tarja Omenainen Niistä näistä, säistä

Kirjoitan lehteä valmiiksi omassa kodissa. Teemme töitä etänä mahdollisimman koronaturvallisesti. Lukioikäisellä tyttärellä on menossa oppitunti Google Meetissä. Koira vetelee hirsiä vieressä haukkuen ääneen unissaan. Kuulen, että pesukone käynnistyy kylpyhuoneessa ja astianpesukone keittiössä.

Jatkan kirjoittamista. Kuulen miten tytär soittaa FaceTime -puhelun siskolleen Saksaan kysyäkseen vinkkiä kuvataidetyönä tehdyn videon editoimiseen. Privaattipuhelin soi ja virtuaalihahmo Tamagochi piipittää eteisen pöydällä olevassa avainnipussa. Koira pyytää ulos takaovesta ja pian takaisin sisään.

Jatkan kirjoittamista. Välillä tarkistan sähköpostin ja kalenterin. Pian alkaa Teams-palaveri. Kuulokkeet päähän. Jatkan kirjoittamista. Kohta on haastattelu puhelimitse. Ehdin melkein kirjoittaa jutun valmiiksi. Ei malttaisi lopettaa. Kirjoittamisessa on hyvä flow. Pakko se on: täällä on toimittaja Tarja Omenainen. Haastattelun aikana kuulen, että tyttärellä alkaa uusi oppitunti videoyhteydellä.

Töiden tekeminen kotona vaatii selkärankaa herkkäkorvaiselta. Kodin äänimaailmassa on elementtejä, joita työpaikalla ei ole. Jokaisella toimijalla on kotona omat tavoitteet, jotka poikkeavat toisten päämääristä. Työpaikalla tehdään töitä yhteisen tavoitteen eteen. Toimituksessa ei ole keskittymistä hajottavia tapahtumia niin kuin kotona.

Kotiin on etätekemisen myötä syntynyt työpaikkamainen rakenne: erilaisia työpisteitä eri huoneissa, yhteinen lounasruokala ja taukojumpan yksikkö. Samalla koti on hyvin yksityinen paikka, jossa jokaisella on vapaus olla oma itsensä.

Tyttärestä opinnot tuntuvat raskaammilta ja oppiminen hitaammalta etäyhteydellä kuin luokassa opettajaa kuunnellen. Lukioyhteisöä on ikävä. Miten käy koronan vuoksi toukokuulle siirrettyjen vanhojen tanssien? Niitä on opeteltu videoyhteyden kautta kotona. Iloa etäarkeen tuovat ratsastustunnit, joita on voinut jatkaa koko korona-ajan.

Koronakotoilussa sosiaalisen toiminnan kaipuu korostuu. Toisilleen vieraat ihmiset vaihtavat nykyään mielellään sanasen ulkoillessa. Ne ovat hyviä tilanteita harjoittaa small talk -taitoja ja jutella niistä näistä, säistä.

Kotiin on syntynyt työpaikkamainen rakenne.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut