Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Vaalikynä | Ikääntyneiden palvelut nyt ja tulevaisuudessa

Nimimerkki ”Kukahan seniorin asialla?” LU 12.12.2021 kyseli onko kukaan ehdokkaista ajatellut miten vanhenevan väestön hoiva jatkossa järjestetään. Hyviä ajatuksia kaikki.

Jo nyt Lohjalla etsitään asiaan ratkaisua. Perhehoitoon ja omaishoitoon pyritään panostamaan nykyistä enemmän, ja nk. Pentinkulman uudisrakennusta suunnitellaan. Myös omaishoito mahdollistaa hoidettavalle inhimillisen arjen ja tuo yhteiskunnalle samalla merkittäviä säästöjä. Omaishoitajaa ja hänen jaksamistaan on kuitenkin tuettava riittävästi ja hänelle on järjestettävä säännölliset terveystarkastukset. Valitettavasti tämä ei nykyisin aina toteudu kuten pitäisi.

Moni vanhus kokee jääneensä kotinsa vangiksi, koska palvelutaloon ei pääse, eikä kotihoitoon ole riittävästi henkilöstöä lisäksi kotihoitajille ei jää tarpeeksi aikaa hoidettavan inhimilliseen kohtaamiseen.

Vaikka jokaisessa kylässä ei voi olla omaa palvelutaloa, on kaikille annettava mahdollisuuden itse valita palveluidensa tuottajat, vaikka palveluseteleillä, on se sitten kotihoito, perhehoito tai tehostettu palveluasuminen, jos siihen on tarvis.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ja niiden saatavuus ovat ikäihmisille tärkeitä. Mielestäni jokaisen ikäihmisen tulee voida luottaa siihen, että hän saa kaikki tarvitsemansa palvelut lähipalveluina ja oikea-aikaisesti. Terveydentilan säännöllisen seurannan ja kuntoutuksen merkitys tulee myös huomioida, koska ikäihmisten terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen on kannattavaa toimintaa.

Haluan olla varmistamassa, että luvatut peruspalvelut alueellamme toteutuu, oikea aikaisesti, tasapuolisesti ja laadukkaasti kaikille vauvasta vaariin ja riippumatta asuinpaikasta.

Henkilöstöstä tulee huolehtia hyvin, jotta saadaan nykyinen henkilöstö pysymään työssään ja saadaan houkuteltua takaisin me, jotka ovat alalta väliaikaisesti poistuneet.

Mielestäni on hyvä, että päättämässä on kaiken ikäisiä, myös meitä myöhäisessä keski-iässä olevia kokemusasiantuntijoita, onhan ikääntyneiden osuus kasvamassa myös Länsi-Uudellamaalla.

Muista äänestää, vain siten voit vaikuttaa kuka päättää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluista

Riitta Luhtala, Uudenmaan sitoutumattomien Länsi-Uudenmaan yhteislista, Sote-lautakunnan jäsen, Vammais- ja vanhusneuvoston jäsen, Meidän Lohjan edustajana Alueitten johtokunnassa, Vanhuneuvoston edustajana teknisessä lautakunnassa