Vaalikynä | Maakuntavaaleissa tehdään maakunnan kokoisia päätöksiä

Maakuntatason päätöksille on tunnusomaista, että ne koskettavat koko maakuntaa ja kaikkia sen asukkaita. Eräs tällainen on pelastuslaitoksen rooli maakunnassa. On ”vaaliviisautta” luvata toteuttaa kaikki ”toiveiden tynnyristä”, mutta asiat pitää nähdä koko maakunnan kokoisina asioina. Siltarumpupoliitikot ei ole enää tätä päivää

Maakuntapäättäjien on vastedes tehtävä maakunnan kokoisia päätöksiä.

Tilastot kertoivat, että vuonna 2020 pelastuslaitos vastasi maakuntamme hälytyksiin yli 42 000 kertaa eli noin joka 13. minuutti. Ensivasteeseen ottivat myös sopimuspalokunnat osaa, milloin pelastuslaitoksella eivät aikarajat tai ajoneuvot riittäneet. On sanomattakin selvää, että kiihtyneen koronan takia hälytyksiä on viime vuonna ollut huomattavasti enemmän ja alkavana vuonna niitä tulee olemaan todella paljon enemmän. Ja tämä tarkoittaa kasvavia kuluja.

Pelastuslaitoksella on ongelmana puuttuva ruotsinkielentaitoinen henkilöstö. Maakunnan alueella asuu merkittävä osa ruotsinkielistä väestöä ja olisi tärkeää, että yksikössä aina joku henkilö osaisi molemmat kielet. Kaksikielisistä pelastajista on suuri pula.

Ohuesta reservistä johtuen maakunnan reunoilla voi joutua odottamaan esim. ensihoitotasoisen sairaankuljetuksen saapumista kauan – liian kauan.

Kova on maakunnan 40 VPK:n kohtalo. Sopimuspalokunnat toimivat saumattomasti pelastuslaitoksen kanssa ja vastaavat hälytyksiin, milloin pelastuslaitoksen yksikköä syystä tai toisesta ei ole saatavilla. Sopimuspalokunnille pitäisi voida maksattaa heille kuuluvat sopimuksenmukaiset korvaukset.

Koska maakunnan budjetin rahoitus on kokonaiskattava, on se mikä toiselle annetaan, toiselta pois. Tässä onkin tulevilla valtuutetuilla suuri ongelma ratkaistavana. Miten rahat jaetaan ja mikä tulee pelastustoimen osuuden kohtalo olemaan? Mikäli haluamme pelastustoimen palveluiden säilyvän edes nykytasoisina, tulisi rahoituksen kokonaismäärää lisätä ja rahoitusosuutta ehdottomasti kasvattaa.

Viime kädessä kaikki kääntyy rahaan. Rahoitukselle on nyt löydyttävä puolestapuhujia.

Tämä asia koskettaa aivan meitä kaikkia, ikään, asuinpaikkaan, sukupuoleen tai puoluekantaan katsomatta. Haluammeko, että apua on saatavilla, ei jos sitä tarvitaan, vaan kun sitä tarvitaan?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut