Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kenenkään ei pitäisi joutua kuolemaan jonossa

Pitkät hoitojonot ovat pidentyneet entisestään koronaepidemian aikana. Esimerkiksi vuonna 2021 tuhannet ihmiset jonottivat yli kuuden kuukauden ajan osastohoitojaksolle tai päiväkirurgiaan. THL:n mukaan sadat lapset ja nuoret joutuivat odottamaan psykiatrille pääsyä yli kolme kuukautta.

Meidän sosiaali- ja terveyshuoltojärjestelmämme on epäonnistunut. Yhteiskunta on jättänyt pulaan erityisesti mielenterveysongelmista kärsivät lapset ja nuoret sekä kaikenikäiset sairaat.

Jonojen lyhentämiseksi ja julkisen sektorin työtaakan keventämiseksi tarvitsemme yksityistä ja kolmatta sektoria täydentämään julkisen sektorin palveluja. Palvelusetelin käyttöä pitää lisätä. Palvelusetelin saaja päättää itse, miltä palveluntuottajalta hän palvelun hankkii. Palvelusetelistä hyötyisivät siis kansalaisten lisäksi myös yritykset.

Meidän tulee välttää tarpeettomia ideologisia ristiriitoja ja aina keskittyä yksilön hyvinvointiin. On järkevää hyödyntää olemassa olevaa hoitokapasiteettia. Inhimillisintä ja samalla kustannustehokkainta on tarjota hoitoa ajoissa.

Janina Rönnberg, aluevaaliehdokas (RKP)