Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Lisää työkykyä hyvällä mielenterveydellä

Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä ja joka kolmas sairauspoissaolo johtuu Suomessa mielenterveyssyistä. OECD:n arvion mukaan mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannukset ovat vuosittain Suomelle noin 11 miljardia euroa, josta työkyvyttömyyseläkkeiden kulut ovat 1,2 miljardia euroa vuodessa.

Menot ovat valtavat, mutta edistävän ja ehkäisevän mielenterveystyön ansiosta on saatavissa myös suuria säästöjä. Mielenterveyteen sijoitettu raha ja työ maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin, kun korjaavilta toimilta vältytään.

Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseen on panostettava alkaen vanhemmuuden tukemisesta, varhaisen avun takaamisesta niin varhaiskasvatuksessa kuin läpi koko koulupolun.

Hyvinvointialueiden tulee osallistaa asukkaita mielenterveystyöhön esimerkiksi julkisilla kuulemisilla, osallistavalla budjetoinnilla, palveluiden ideoinnilla ja yhdessä toteuttamisella.

Mielenterveyden ongelmissa on taattava nopea hoitoon pääsy mm. lisäämällä matalan kynnyksen keskusteluapua ja lyhytterapioiden käyttöä. Tavoitteena tulee olla psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon pääsy neljässä viikossa.

Mielenterveyden ongelmat ovat myös yleisin syrjäytymisen syy. Silti kuntien terveydenhuollon käyttömenoista vain viisi prosenttia kohdistuu mielenterveyspalveluihin. Hyvinvointialueiden tulee parantaa ja kohdentaa mielenterveystyön resursseja terveystarpeiden mukaisesti alueilla.

Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, vaan yhteistyötä kuntien ja mielenterveysjärjestöjen kanssa on lisättävä ja kriisikeskusten toiminta on turvattava. Näin saadaan rajalliset resurssit parhaiten käyttöön.

Heikki Savola, terapeutti, kriisiauttaja, aluevaaliehdokas (vihr.)