Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Vaalikynä | Ongelmat järjestelmässä eivät saa enää aiheuttaa henkilökohtaista kärsimystä

Minä olen niin kyllästynyt huonoon palveluun. Olen saanut huonoa ja tehotonta palvelua lääkärissä, hoitajilta, sosiaalityöntekijöiltä. Kuulen miten vanhustenhoivassa vanhuksia kohdellaan huonosti, kuulen miten lastensuojelussa rikotaan määräyksiä, aiheutetaan traumoja. Kuulen miten hoitajien työtaakka käy liian raskaaksi, työolot ovat huonot eivätkä he pysty hoitamaan asiakkaitaan niin hyvin kuin haluaisivat. Kuulen miten lastenpsykiatrialla eivät mitoitukset riitä hoitamaan asiakkaita hyvin tai ollenkaan, kuulen miten mielenterveysongelmat vain pahentuvat pitkittyessään. Hoidon laatu vaihtelee luvattoman paljon. Kuulen miten vammaisten hoivakotiratkaisuilla yritetään tehdä voittoa. Näen miten vanhempien, omaishoitajien, sairaiden, köyhien, vanhusten ja vammaisten elämä on selviytymistaistelua – taistelua hyvän hoidon ja riittävän toimeentulon eteen. Heikoimmat eivät jaksa taistella, heikoimmat menettävät lopunkin elämänlaatunsa, heikoimmat syrjäytyvät ja sairastuvat pahemmin. Sairaat köyhtyvät köyhtymistään ja vaikeudet syvenevät.

Mistä tämä johtuu? Säästöistä. Säästetään hoitajamitoituksesta, säästetään asiakaskohtaamisiin varatusta ajasta. Säästetään ruuasta, säästetään hoidoista, säästetään tutkimuksista. Annetaan lisää kirjauksia kirjattavaksi, lisää hoidettavia tehtäviä joista jokainen vie aikaa itse hoitotyöltä - siltä inhimilliseltä kohtaamiselta, siltä asiakkaan auttamiselta. Säästetään erikoissairaanhoidon puolella niin, että apua tarvitsevat jäävät limboon terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon väliin. Hoitamattomina. Kivuliaina. Sairauksien pahentuessa. Pompotellaan asiakkaita edestakaisin ilman, että kukaan oikeasti hoitaa. Yhdellä käynnillä voisi hoitaa monta asiaa, mutta sen sijaan resursseja käytetään päällekkäisyyksiin ja edestakaiseen ravaamiseen jopa yhden reseptin takia. Moni jää ilman apua, monen työkyky heikkenee. Moni vaikeista kivuista kärsivä menettää elämänhalunsa, kun kukaan ei hänen kipujaan hoida tutkimusten viivästyessä.

Lääkäreille ja hoitajille on turvattava mahdollisuudet laadukkaan, tehokkaan ja inhimillisen hoidon antamiseen jokaiselle asiakkaalle. Sosiaalityöntekijöillä tulee olla tarvittavat tiedot, taidot ja mahdollisuudet oikeasti auttaa hädänalaisia ihmisiä. Jokainen ansaitsee tulla kohdatuksi ihmisenä. Jokainen ansaitsee ystävällistä, turvallista ja laadukasta hoitoa ja hoivaa sekä saavutettavat palvelut asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävä on lisätä kansalaisten hyvinvointia.

Tuire Eerikäinen, Lohja, Pusula, Ikkala, Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, aluevaaliehdokas (Vasemmistoliitto)