Päätoimittajalta Päivi Kallo Nuoret maan alle historiantunnille

Selasin tyttäreni yläkoulun instatiliä. Nuoria vihreissä kypärissä kuusi metriä sekunnissa kulkevassa hississä, kuuntelemassa opasta, istumassa hiekkalaatikon reunalla ja kaivamassa pikkulapioilla kristalleja.

Kiitos Petter ja Margit Forsströmin säätiön pääsevät Lohjan yläkoululaiset tutustumaan Tytyrin elämyskaivokseen ja Lohjan historiaan – konkreettisesti kalkkikiviä käsissä pitäen. Tänä keväänä yli 2000 nuorta pääsee maan alle kuulemaan paitsi geologiasta, kivilajien ja mineraalien synnystä ja käytöstä myös lohjalaisesta kaivoshistoriasta ja kalkkitehtaan nykypäivästä.

Lohja on edelleen kalkkikaivoskaupunki, ja sillä on pitkä kalkkikiviteollisuuden historia. Käynti Tytyrissä voi avata nuorten silmiä.

Lohjan maamerkki, Nordkalkin Tytyrin torni on muutakin kuin kellotaulu tai jylhä paikka Suomen lipulle juhlapäivinä.

Virkkalan tyhjät sementtitehtaan kuoret eivät aina ole olleet pelkästään sotaharjoitusten ja musiikkivideoiden näyttämönä, vaan tehdas on aikanaan tuonut elannon sadoille perheille. Parhaimmillaan työntekijöitä oli tuhatkunta.

Keskusaukion Vuorimies-patsaan hahmo saa kierroksella selityksen.

Tytyrin torni on muutakin kuin kellotaulu.

Lohjan keskustan halki ajaneista kalkkirekoistakaan ei ole niin kovin monta vuosikymmentä. Petter Forsströmin aikanaan isännöimän Virkkalan tehtaan sulkemisesta on pian tullut kuluneeksi 30 vuotta.

Jotta Tytyri-vierailu ei olisi pelkkää teini-ikäistä arvatenkin pidemmän päälle ärsyttävää luentoa, alkavat kierrokset onneksi Kone Oy:n superhissin kyydissä, luolastossa elähdyttää maanalainen valo- ja musiikkiesitys ja jokainen pääsee hakunkin varteen ja louhimaan pienen palan n. 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä.

Se on vanhaa kiveä se. Tunnustan että lunttasin tiedon elämyskaivoksen nettisivuilta – aikuisellekin tekisi välillä hyvää käydä päivittämässä tiedot maan uumenissa.

Petter ja Margit Forsströmin säätiö tarjoaa tänä keväänä yhteistyössä Lohjan kaupungin kanssa Lohjan ja Kemiönsaaren yläkoululaisille sekä Särkisalon alakoulun ja Jalavan erityiskoulun oppilaille retken Tytyrin elämyskaivokseen. Säätiö maksaa pääsyliput ja kuljetukset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut