Päätoimittajalta Päivi Kallo Kodin jätteet suunnittelun trendiksi

Olemme kohta vuoden päivät olleet mukana hyötyjätteiden lajittelu- ja keräilykokeilussa Lohjalla. Pihalle tuotiin Rosk´n Rollin toimesta iso säiliö, jossa on neljä erillistä lokeroa hyötyjätteille, sekä biojäteastia. Sekajäteastiakin on, mutta tyhjennysvälit harvenivat.

Biojäteastia on ilmastoituva eli kuivattava, jota varten olemme saaneet paperiset pussit. Viime kesän helteillä kärpäsentoukat kiipesivät ulos kannen raoista, ja joinain päivinä astian sisälle uskalsivat kurkata vain kovahermoisimmat.

Muuten kaikki on mennyt mainiosti. Mitä nyt viikoittain kiistelemme onko leipäpussi kartonkia vai muovia. Omaan laiskuuteenkaan ei voi enää vedota, koska astiat ovat pihalla muutaman askeleen päässä. Myös tarpeiden viestittely Rosk’n Rolliin onnistuu. Ja toisin päin: jos monilokeroastian tyhjennys on syystä tai toisesta siirtynyt, on siitä napsahtanut tekstiviesti-ilmoitus puhelimeen.

Viime kesän Asuntomessuilla Lohjalla tutkimme suurennuslasilla asunnoista ainakin nämä kaksi ratkaisua: pyykki- ja jätehuolto.

Ensimmäisestä voin vain todeta, että tilaa oli varattu ennemmin hulppeille huonekorkeuksille kuin pyykkitelineille.

Toinenkaan ei – ainakaan vielä näillä messuilla – ollut kovin trendikäs aihe. Vaikka pitäisi olla.

Keittiössä tarvittaisiin kokonainen kaappi pelkästään lajittelua varten.

Monilokero-, bio- ja hyötyjäteastiat ovat sellainen massiivinen (ja ruma) kombinaatio pihalla, että sen naamioimiseen ei riitä tavanomainen omakotitalojen roskakatos.

Keittiössä puolestaan tarvittaisiin kokonainen kaappi pelkästään lajittelua varten. Etenkin muovi vie tuhottomasti tilaa, ja tavanomainen allaskaapin alta vedettävä astiayhdistelmä on auttamatta ärsyttävän pieni.

Kierrätyskelpoisen jätteen keräys tehostuu päivä päivältä ja kuukausi kuukaudelta. Parhaillaan lausunnolla olevat Uudenmaan muuttuvat jätehuoltomääräykset kiristävät velvoitteita niin taloyhtiöissä kuin omakotitaloissa.

Biojätteen keräysvelvoite – suomeksi sanottuna biojäteastian tai kompostin pakko – tulee voimaan yli 10 000 asukkaan taajamien omakotitaloille heinäkuussa 2024. Lohjan keskustaajamassa aloitus olisi niinkin pian kuin syyskuussa 2023, Porvoossa keväällä 2024.

Missä menevät keskustaajaman rajat? Lohjalla niiden määrittely on vielä piirustuspöydällä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut