Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Pääkirjoitus Kesä lähestyy – hyvinvointialueen rahoituksella alkaa olla kiire

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päättäjien kevät on kulunut perusasioiden äärellä, hallintosääntöjen ja valintojen parissa. Tänään tiistaina päätetään erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hus-yhtymämallin mukaan.

Vielä eivät päättäjät ole päässeet juurikaan puhumaan itse palveluista, niiden sijainnista tai sisällöstä – ja sen aika onkin varsinaisesti ensi vuonna, kun järjestämisvastuu vuoden vaihtuessa siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Valitettavasti valmistelua varjostaa yhä edelleen taistelu rahasta. Hyvinvointialueet saivat alkuvuonna lisärahoitusta valtiolta yhteensä 156 miljoonaa euroa, josta läntiselle Uudellemaalle tuli 22 miljoonaa. Tällä summalla pärjätään kevät, mutta jotta valmistelu jatkuisi häiriöttä, olisi jäljellä oleva 38,5 miljoonan euron rahoitustarve ratkaistava kesään mennessä – siis viimeistään toukokuun aikana.

Hyvinvointialueen muutosjohtaja Sanna Svahn listasi edellisessä aluevaltuuston kokouksessa riskitekijöitä, joista valmistelurahoituksen epävarmuuden lisäksi punaisella on jo kriittisten ICT-järjestelmähankkeiden toteutuminen aikataulussa. Seurannassa on myös hallinto- ja tukipalvelujen henkilöstön ja sen perehdytykseen käytettävän ajan riittävyys.

Samaan aikaan on pystyttävä myös koordinoimaan muutos kuntien ja hyvinvointialueen välillä.

Yhdeksi palveluiden turvallisen siirron riskiksi Sanna Svahn nimesi muutosviestinnän. On vaikea ylläpitää asukkaiden luottamusta ja positiivista odotusta, kun samaan aikaan uutisoidaan esimerkkisi rahoituksen vaikeuksista ja painostetaan valtiota pikaisempiin päätöksiin.

Tässäkin asiassa avoimuus on kuitenkin paras ratkaisu. Avoimella, etupainotteisella viestinnällä tässä vaiheessa annetaan lupaus vastaavan asukasinformaation jatkumisesta tulevaisuudessakin.