Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tomittajalta Essi Harju Liian kallista multaa

Täysinäinen biojäteastia nökötti viikonloppuna talomme eteisessä odottaen tyhjentäjäänsä. Astia sisälsi paitsi esimerkiksi juuresten kuoria ja naatteja, myös ruokaa, joka oli ehtinyt pilaantua ennen päätymistään ääntä kohti. Makaroonilaatikon jämät. Pari porkkanaa. Pätkä kurkkua.

Harmitti – taas kerran.

Nyt jos koskaan kannattaa ottaa niskalenkki ruokahävikistä.

Ruokahävikki ei valitettavasti ole taloudessamme vieras asia. Vaikka miten yritän olla suunnitelmallinen ruokaostoissa, mitoittaa määriä ja hyödyntää tähteitä sekä pakastinta, kompostiin päätyy jatkuvasti syömäkelpoista ruokaa. Asia turhauttaa ja hävettää, etenkin nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa ruoan hinta jatkaa nousuaan.

Ruoka ja alkoholittomat juomat maksoivat heinäkuussa 12,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, selviää Tilastokeskuksen maanantaina 15. elokuuta julkaisemista luvuista. Nousutahti on hurja. Elintarvikkeista eniten kallistuivat kala, jauhot, perunat ja munat, juomista kahvi. Kala ja jauhot kallistuivat vuoden takaisesta reilut 38 prosenttia ja kahvi 45,8 prosenttia.

En tuskaile täysinäisen biojäteastian (tai paisuvien ruokakauppalaskujen) äärellä yksin. Luonnonvarakeskuksen mukaan noin kolmannes koko maan ruokajärjestelmän hävikistä syntyy kotitalouksissa. Eniten kotitalouksissa heitetään pois vihanneksia, juureksia ja perunoita, toiseksi eniten hedelmiä ja kolmanneksi eniten kahvia. Syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin vuosittain 107–137 miljoonaa kiloa. Henkilöä kohden ruokaa heitetään pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Se on paljon, myös rahassa mitattuna. Esimerkiksi nelihenkisen perheen arvioidaan heittävän ruokaa roskiin vuosittain useamman sadan euron edestä, todetaan Hävikkiviikko-kampanjan verkkosivulla. Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 12.–18. syyskuuta.

Nyt jos koskaan kannattaa siis ottaa niskalenkki ruokahävikistä. Itse aion todella yrittää, sillä lessfoodwaste.fi-sivuston ruokahävikkilaskurin mukaan taloudessamme nakataan roskiin noin 28 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Rahallisesti se tekee noin 110 euroa suoraan kompostiin. Tulee siinä mullalle hintaa.